Ovako su bijesni Grci dočekali Merkelicu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. listopad 2012. u 15:07
Epa

Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u utorak u Atenu, središte krize eurozone.

Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u utorak u Atenu, središte krize eurozone, izazvavši prosvjede gnjevnih Grka i noseći poruku potpore, ali ne i svježi novac naciji na rubu bankrota koja se bori za ostanak u eurozoni.

Merkel može očekivati neprijateljski doček grčkih građana umornih od višegodišnje recesije i štednje. Brojni Grci krive Njemačku za bolne reforme koje moraju provesti u zamjenu za paket pomoći EU-a i MMF-a vrijedan 200 milijardi dolara. Policija je zabranila prosvjede u središtu Atene i razmjestila 6.000 policajaca, uključujući protuterirističke postrojbe i snajperiste na krovovima zgrada, kako bi pružila sigurnost tijekom šestosatnog posjeta kancelarke Merkel, prvog od izbijanja krize eurozone 2009.

Učitelji, liječnici i ostali javni službenici obustavit će rad u znak prosvjeda, a sindikati i oporbene stranke najavili su izlazak na ulice riskirajući sukob s policijom. Prosvjedi u Ateni ranije su prerastali u nasilne nemire, predvođene radikalima naoružanim molotovljevim koktelima i kamenjem. Njemačka imovina, uključujući zgradu veleposlanstva u Goethe instituta su pod posebnom zaštitom policije.

U noći uoči dolaska Merkel, tisuće sindikalaca prosvjedovalo ispred parlamenta na trgu Sintagma vijoreći nacionalnim zastavama. Među transparentima bilo je i onih poput "Ne plači za nama, Angela" i "Angela, nisi dobrodošla".

Komentirajte prvi

New Report

Close