Mercator sada u minusu, preokret od 2013.

Autor: Danijela Jozić / VLM , 21. listopad 2012. u 22:00
Toni Blažič, pred. Uprave Mercatora

Plan je da Mercator iduće godine uđe u plus s tri milijuna eura, a od 2016. da ima dobit od čak 77 milijuna.

Slovenski trgovački lanac Mercator planira iduće godine ostvariti prihod od 2,9 milijardi eura uz dobit od tri milijuna eura. To bi trebala biti i godina preokreta s obzirom na to da se kompanija muči s minusom na pojedinim tržištima, posebno u Hrvatskoj.

Ovu će godinu Mercator zaključiti gubitkom, a o kojem je iznosu riječ još je nepoznato. To su već i pokazali i rezultati za prvih šest mjeseci: kad je gubitak grupe bio 16,5 milijuna eura. Uprava je kao glavni razlog navela tečajne razlike, poteškoće na pojedinim tržištima, izdvajanje Modiane i ulazak u biznis s benzinskim postajama. Kako je krajem prošlog tjedna odlučio Nadzorni odbor Mercatora, usvajajući strategiju poslovanja za iduće tri godine, od 2013. kompanija će opet biti profitabilna, doduše uz minimalnu dobit. U planu je, međutim, da se u 2016. ostvari profit od 77 milijuna eura. U priopćenju koje je stiglo iz Mercatora navodi se da je Uprava donijela niz mjera, koje već i provodi, kako bi se povećala troškovna učinkovitost i omogućila optimizacija poslovnih aktivnosti. Novost je i da se Mercator povlači s dva tržišta – već ove godine iz Albanije, a iduće godine iz Bugarske.

To znači da kompanija ostaje na pet tržišta: u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Unatoč poteškoćama u Hrvatskoj gdje je lani zabilježen minus od 115 milijuna kuna kompanija se neće povlačiti s našeg tržišta jer im je to preskupo. Optimizacija poslovanja predviđa i objedinjavanje logistike za Hrvatsku i Sloveniju, što je logično s obzirom na to da će našim ulaskom u EU to biti jedno tržište. Stoga Uprava u sljedećem razdoblju planira naći partnera koji će investirati u središnji logistički centar u Sloveniji. Uz optimizaciju nabave, smanjivanje svih troškova i povećanje produktivnosti, na postizanje profita i bolje poslovanju u sljedećem periodu trebao bi utjecati i proces monetizacije Mercatorovih nekretnina. Od toga se, u dvije faze, planira keširati oko 300 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close