Menadžerima u pet godina isplaćeno 22 milijarde dolara naknada!

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. ožujak 2015. u 09:01
Foto: Thinkstock

To je 6 milijardi više nego su tvrtke objavile u godišnjim izvješćima, ponajprije zahvaljujući skoku vrijednosti dodijeljenih im dionica, pokazala je analiza Reutersa.

 Izvršnim direktorima u velikim američkim tvrtkama u pet godina od izbijanja financijske krize isplaćeno je ukupno oko 22 milijarde dolara u raznim vidovima naknada, ili 6 milijardi više nego su objavile u godišnjim izvješćima, ponajprije zahvaljujući skoku vrijednosti dodijeljenih im dionica, pokazala je analiza Reutersa.

Tristotinjak izvršnih direktora, koji su svoju dužnost obnašali u razdoblju od 2009. do 2013. godine u tvrtkama čije su dionice sastavnice američkog burzovnog indeksa S&P 500, ukupno su primili oko 22 milijarde dolara naknada, koje su im isplaćene u vidu plaća, bonusa i dodijeljenih dionica i opcija, odnosno u prosjeku 73 milijuna dolara svaki, pokazali su podaci tvrtke Equilar.

Usporedbe radi, tvrtke su u svojim godišnjim izvješćima prvotno, pak, izvijestile o ukupnom iznosu naknadi od oko 16 milijardi dolara, koji obuhvaća vrijednost dodijeljenih dionica utvrđen prema cijenama u trenutku njihove dodjele.

Ta studija nije uključila mirovine ni pogodnosti, poput članstava u određenim klubovima ili korištenja tvrtkinih zrakoplova u privatne svrhe. Studijom nisu obuhvaćene ni nagrade dodijeljene drugim vodećim menadžerima, poput financijskih direktora i drugih vodećih operativnih dužnosnika, kao ni naknade izvršnim direktorima i predsjednicima uprava koji nisu bili na spomenutoj funkciji punih pet godina.

Daljnji rast cijena dionica u 2014. godini, i u dosadašnjem tijeku godine, samo bi još mogao povećati jaz između iznosa objavljenog u sklopu godišnjih izvješća i onoga koji su stvarno polučili iz tih nagrada, s tim da će se puni uvid u stanje u prošloj godini dobiti tek kroz nekoliko mjeseci.

Ukupan prinos za dionice obuhvaćene burzovnim indeksom S&P 500, uključujući dividende, iznosio je 166 posto za razdoblje od kraja 2008. godine do početka ovoga tjedna, prema burzovnim indeksima S&P i Dow Jones.

Utjecaj rasta cijena dionica na burzama na plaće izvršnih direktora, prikazan u studiji, pojačat će zabrinutost oko toga u kojoj je mjeri politika jeftinog novca američke središnje banke Fed utjecala na nejednakost po pitanju primanja. Kritičari kažu da su podizanjem vrijednosti imovine, kao što su dionice, Fedovi poticaji pomogli onima koji su ionako već bogati, dok se prosječan dohodak kućanstva smanjio za četiri posto u razdoblju od 2009. do 2013. godine.

Na tržištu 'bikova' neki su ulagači također ponovno evaluirali programe o naknadama. U nekim slučajevima, kako kažu, izvršni direktori mogu uvelike profitirati od uspona cijena dionica čak i kad su im poslovni rezultati slabi.

"Svjedočite prekomjernim, ili pretjerano velikim isplatama za nešto što je izvedba na tržištu ili osrednji rezultat", kazala je Aeisha Mastagni, direktorica ulaganja u California State Teachers' Retirement Systemu. "Direktori ne mogu ignorirati problem nejednakosti plaća, odnosno rastućih plaća izvršnih direktora".

 

Komentirajte prvi

New Report

Close