Menadžeri finske Patrije oslobođeni optužbe o mitu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. siječanj 2014. u 11:35
Thinkstock

Okružni sud u mjestu Haemeenlinna, gdje se nalazi sjedište Patrije, naveo je u presudi da nema dovoljno dokaza da je bilo isplaćeno mito.

Petorica nekadašnjih menadžera finske kompanije "Patria" oslobođena su u četvrtak zbog nedostatka iznesenih dokaza optužbe da su mitom osigurala posao nabave oklopnih transportera te tvrtke za slovensku vojsku 2006. godine, objavila je Slovenska tiskovna agencija (STA) koja se poziva na finsku novinsku agenciju.

Okružni sud u mjestu Haemeenlinna, gdje se nalazi sjedište Patrije, naveo je u presudi da nema dovoljno dokaza da je bilo isplaćeno mito iako za to, kako je navelo, postoji ozbiljna sumnja.

Pod sumnjom da su posao sa slovenskom vojskom omogućili isplatom mita, odnosno nezakonitih provizija slovenskim dužnosnicima preko posrednika iz Austrije, od prošle jeseni na optuženičkoj klupi su bili nekadašnji generalni direktor Patrije Jorma Wiitakorpi, nekadašnji izvršni potpredsjednik Patrije Vehicles Heikki Hulkkonen, zastupnik Patrije za Sloveniju Reijo Niitynen, direktor prodaje Tuomas Korpi te glavni financijski direktor Kai Nurmi.

Svi optuženi tijekom procesa izjasnili su se kao nedužni. Glavni tužitelj Jukka Rappe za Patriju je na suđenju zahtijevao kaznu od pola milijuna eura, a za optužene menadžere zatvorske kazne do dvije godine zatvora, ali je sud presudio da tijekom procesa predočeni dokazi nisu potvrdili optužnicu u dovoljnoj mjeri.

Afera Patria vezana uz isporuke oklopnih vozila za slovensku vojsku u međuvremenu je ranije doživjela sudske epiloge u Austriji, gdje žive posrednici u tom poslu i Sloveniji, gdje je lani suđeno Janezu Janši, koji je u vrijeme sklapanja posla slovenske vojske bio premijer, te njegovim suradnicima.

Janša je osuđen na dvije godine zatvora jer je primio obećanje o nagradi ako slovenska vojska pristane na ugovor s finskom Patrijom, a kao i ostali optuženi u tom procesu on tvrdi da nije kriv i da s predstavnicima Patrije nikad nije kontaktirao. Presuda protiv Janše i suoptuženika, koja je na prvostupanjskom sudu donesena lani, još nije prevomoćna jer su se na nju žalili obrana i tužiteljstvo.

Prema ugovoru Patrije i slovenske vojske iz 2006., Sloveniji je trebalo biti isporučeno 135 oklopnih vozila s naoružanjem u ukupnoj vrijednosti 278 milijuna eura. Dogovorom obiju strana posao je prije nešto više od godinu dana većim dijelom storniran pa je Sloveniji isporučeno samo 30 vozila.

Komentirajte prvi

New Report

Close