Meksička osveta farmerima koji su dali glas Trumpu

Autor: Tomislav Pili , 25. veljača 2018. u 22:00
Meksiko je najveći uvoznik američkog kukuruza i drugi po veličini u uvozu soje/FOTOLIA

U posljednja četiri mjeseca 2017. iz Brazila je uvezeno 560.000 tona kukuruza, 970 posto više nego godinu ranije.

Očekujući ukidanje Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) što predsjednik Donald Trump najavljuje otkako je uselio u Bijelu kuću, Meksiko okreće leđa SAD-u kao svom vodećem dobavljaču kukuruza.

Time izbija milijarde dolara zarade poljoprivrednicima iz takozvanog "Pojasa kukuruza" gdje žive birači koji su upravo Trumpa i doveli na vlast. Kako navodi Reuters, ovoga tjedna na rasporedu je nova runda pregovora o reviziji NAFTA ugovora koji više od 20 godina omogućuje slobodnu trgovinu između Amerike, Kanade i Meksika.

Izvoz od 19 milijardi
Predsjednik Trump je najavio kako će SAD napustiti taj sporazum ako se ne iznjedri dogovor koji bi bio više u korist američkog gospodarstva. Glasnogovornica Bijele kuće Lindsay Walters izjavila je kako administracija u pregovorima želi isposlovati povećanje pristupa tržištu za američke poljoprivredne proizvode. U sklopu postojećeg sporazuma američka je poljoprivreda dobro prošla, kaže Walters, ali uvijek ima prostora za napredak.

 

14,7 milijuna

tona kukuruza uvezao je lani Meksiko iz SAD-a

Što se tiče izvoza u Meksiko, američka se poljoprivreda nema što žaliti. Izvoz vrijedi 19 milijardi dolara, a Meksiko je najveći uvoznik američkog kukuruza te drugi po veličini u uvozu soje. Južni susjed lani je uvezao 14,7 milijuna tona kukuruza iz SAD-a, sedam posto više nego godinu ranije, kako bi kompenzirao utjecaj suše na domaću proizvodnju.

Međutim, od prošle godine meksička vlada ne čeka skrštenih ruku što će biti ako pregovori  o novoj NAFTA-i uopće uspiju. Službeni podaci pokazuju da je meksički uvoz kukuruza iz Brazila prošle godine skočio 970 posto u odnosu na 2016., na 583.000 tona. Isporuke su se dogodile u posljednja četiri mjeseca 2017., nakon posjeta meksičke vladine delegacije Brazilu i Argentini.

Kupili iz dva razloga
"Kupili smo (kukuruz) iz Brazila iz dva razloga. Prvi je što je cijena konkurentna, a drugi je da vidimo koliko je praktično i profitabilno kupovati od Brazila i Argentine u kontekstu uvođenja carina nakon pregovora o NAFTA-i", kaže Edmundo Miranda, komercijalni direktor tvrtke Grupo Gramosa, jednog od vodećih tamošnjih trgovaca žitaricama.

Gramosa i njezin konkurent Comercializadora Portimex u 2016. nisu uvezli ni zrna kukuruza iz Brazila. Brazilske isporuke rastu i dalje. Samo u siječnju ta je država isporučila 100.000 tona kukuruza. No, američki ministar poljoprivrede Sonny Perdue tvrdi kako ga ne brinu brazilske isporuke. "Imamo nevjerojatnu logističku prednost, sa željezničkim pravcima koji vode izravno iz Pojasa kukuruza u Meksiko", izjavio je Perdue.

Komentirajte prvi

New Report

Close