Medvedev prijeti zbog Mastercarda

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. travanj 2014. u 15:27
Reuters

Američki potpredsjednik Joe Biden upozorio je u utorak u Kijevu Rusiju da joj “vrijeme istječe” za ispunjavanje obećanja danog u Ženevi prošli tjedan kako bi se smirila kriza u Ukrajini.

Američki potpredsjednik Joe Biden upozorio je u utorak u Kijevu Rusiju da joj "vrijeme istječe" za ispunjavanje obećanja danog u Ženevi prošli tjedan kako bi se smirila kriza u Ukrajini.

Pozivajući Moskvu da povuče snage koncentrirane na ukrajinskoj granici i "prestane pričati i počne raditi" na predaji proruskih separatističkih militanata na istoku zemlje, Biden je na novinskoj konferenciji upozorio da će nove provokacije dovesti do novih sankcija protiv Rusije.

"Nijedna nacija ne bi smjela prijetiti svojim susjedima gomilajući snage na granici. Pozivamo Rusiju da povuče te snage", rekao je nakon sastanka s ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom.

"Jasno poručujemo da će nove ruske provokacije dovesti do novih troškova i veće izolacije."

SAD je spreman uvesti strože gospodarske sankcije Moskvi.

"Neki žele razbiti Ukrajinu na dijelove", rekao je, dodajući da SAD stoji "uz ukrajinski narod i jedinstvenu Ukrajinu."

"Zadnjih nekoliko dana čuli smo svašta od ruskih dužnosnika. Sada je vrijeme da Rusija prestane pričati i počne raditi", poručio je. "Nećemo dopustiti da to postane otvoren proces. Vrijeme istječe."

Biden je ponovio također da SAD nikada neće priznati rusku aneksiju Krima.

Ukrajinski premijer kazao je da ruske specijalne snage u istočnoj Ukrajini nastoje potkopati predsjedničke izbore 25. svibnja, pridruživši se Bidenovim pozivima Rusiji da ih povuče, kao i snage s Krima.

Ukrajina, Rusija, SAD i EU potpisali su u četvrtak u Ženevi sporazum koji bi trebao spriječiti izbijanje građanskog rata u zemlji.

No, sporazum, koji poziva na prekid nasilja, razoružanje militanata i evakuaciju javnih zgrada, ostao je mrtvo slovo na papiru i separatisti su u ponedjeljak čak zauzeli neke nove zgrade.

SAD je Ukrajini odobrio novi paket od 50 milijuna dolara za pomoć u gospodarskim i političkim reformama te još osam milijuna dolara vrijednu neubojitu vojnu pomoć, uključujući radio uređaje i vozila, objavila je Bijela kuća.

Ukrajina: Prorusi akcijama pokopali dogovor iz Ženeve

Akcije proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine pokopale su sporazum u Ženevi koji bi mogao omogućiti mir u Ukrajini", rekao je privremeni predsjednika Oleksandr Turčinov američkom potpredsjedniku Joeu Bidenu.

"Umjesto razoružanja i evakuacije okupiranih institucija, separatisti su zauzeli zgradu policije i zarobili šefa policije u Kramatorsku što pokapa sporazum iz Ženeve", rekao je Turčinov, prenosi njegova novinska služba.

"Nažalost Rusija i njezine terorističke jedinice u Ukrajini tvrdoglavo odbijaju provoditi sporazum iz Ženeve" potpisan u četvrtak između Ukrajine, Rusije, Sjedinjenih Država i Europske unije", rekao je.

Medvedev prijeti zbog Mastercarda

Raskid ugovora međunarodnih platnih sustava ne bi trebao ostati nekažnjen, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev u Dumi, prenosi Večernji list.

– Strani partneri odrezali su neke ruske banke s međunarodnih platnih sustava. To je, naravno, u suprotnosti s ugovorima s tim sustavima. Smatram da ne bi trebali proći nekažnjeno, te moramo iskoristiti naše snage i sredstva kako bi uvjerili relevantne strane partnere – rekao je Medvedev.

Nakon što su prošlog tjedna neke ruske banke ostale bez usluga Vise i Mastercarda, najavljeno je uspostavljane ruskog nacionalnog sustava za kartično poslovanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close