Medvedev prijeti da će Rusija odustati od eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. ožujak 2013. u 10:05
Angela Merkel, Dmitri Medvedev (Epa)

Ruske devizne rezerve iznose 537 milijarda dolara i četvrte su najveće na svijetu. Oko 42 posto toga iznosa je u eurima.

 Ruski premijer Dmitri Medvedev zaprijetio je u četvrtak da će Rusija možda morati revidirati udjel eura u svojim deviznim rezervama bude li Europska unija i dalje pokušavala riješiti financijsku krizu na Cipru tako da našteti ruskim interesima.

Ruske devizne rezerve iznose 537 milijarda dolara i četvrte su najveće na svijetu. Oko 42 posto toga iznosa je u eurima. "Mogućnost izvanrednog poreza koji EU nameće na bankovnu štednju na Cipru, među kojima velik dio čini ruski kapital, razlog je da razmislimo o udjelu eura u našim rezervama", rekao je ruski premijer u razgovoru za europske medije objavljenom u četvrtak na internetskoj stranici ruske vlade. "Ako je to moguće na Cipru, zašto ne bi poslije bilo moguće u Španjolskoj, Italiji ili drugim zemljama koje imaju financijskih problema. Sutra će tamo konfiscirati štednju", rekao je.

Medvedev je u srijedu ocijenio da su u pristupu financijskoj krizi na Cipru počinjene "sve moguće pogreške" te pozvao na "promišljeniji" pristup koji neće naškoditi odnosima Rusije i Europske unije. "Čini mi se da su u toj situaciji već počinjene sve moguće pogreške", kazao je Medvedev za Interfax. "Nadam se da će se na kraju usvojiti promišljenije rješenje koje će pomoći Cipru, a neće pogoršati naše odnose s Europskom unijom", dodao je, slikovito opisavši da se EU ponijela prema Cipru "kao slon u staklarnici".

Potvrdio je da će ciparskoj krizi biti posvećena "posebna pozornost" u četvrtak u Moskvi na sastanku o suradnji Rusije i EU-a, gdje se očekuje dolazak predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa i 16 europskih povjerenika. Medvedev Uniji zamjera što nije uključila Rusiju u pregovore s Ciprom o pomoći vrijednoj 10 milijardi eura u zamjenu za uvođenje dodatnog poreza na štedne uloge u svojim bankama, u kojima velik novac i kapital drže ruske banke i štediše. "U takvim pregovorima i odlukama moraju sudjelovati sve zainteresirane strane", kazao je Medvedev.

Komentirajte prvi

New Report

Close