Medicinska marihuana lijek je i za grčko gospodarstvo

Autor: Tomislav Pili , 15. studeni 2017. u 22:00
U idućih 20 godina globalno tržište vrijedit će 200 milijardi eura/FOTOLIA

Iako je Grčka zbog povoljne klime i skorašnje izmjene zakona u fokusu, i Portugal je privukao 20 milijuna eura ulaganja u nasade.

Periferne članice eurozone, najviše uzdrmane dužničkom krizom buknulom prije nekoliko godina, postale su vrlo atraktivne ulagačima u nasade marihuane koja se koristi u medicinske svrhe.

Kako piše Bloomberg, u najvećem fokusu investitora u takve projekte trenutno je Grčka zbog povoljne klime, ali i očekivanja da će skorašnje zakonske izmjene omogućiti uzgoj.

Značajan udjel
Kako je u razgovoru za taj medij izjavio ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Evangelos Apostolou, vlada je zaprimila ponude za gradnju staklenika za uzgoj medicinske marihuane "teške" čak 1,5 milijardi eura. Time će Grčka zauzeti značajan udjel na globalnom tržištu medicinske marihuane čija bi vrijednost u idućih 10 godina mogla doseći 200 milijardi eura. Strane investicije ključne su za oporavak grčke ekonomije koja ove godine očekuje rast BDP-a od dva posto, a iduće od 2,5 posto.

U zemlji gdje je stopa nezaposlenosti iznad 20 posto i najviša je u Europskoj uniji, nije zanemarivo da jedan kompleks od 12 do 15 staklenika može otvoriti do 400 radnih mjesta. Stoga će vlada Aleksisa Ciprasa do kraja godine u zakonodavnu proceduru uputiti prijedlog zakona o medicinskoj marihuani koji bi legalizirao njezin uzgoj i prodaju. Međutim, korištenje izvan medicinskih okvira i dalje će biti zabranjeno. 

Potraga za lokacijama
"Tisuće grčkih obitelji čiji članovi pate od od teških boleti poput karcinoma ili Parkinsonove bolesti imat će mogućnost dobiti lijek proizvden u Grčkoj, pod smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije", izjavio je Apostolou. No, ne privlači samo Grčka ovakve investicije. Kanadska tvrtka Tilray u rujnu je objavila kako će uložiti 20 milijuna dolara u proizvodnju u Portugalu, očekujući rast potražnje na europskom tržištu. Cronos Group iz Toronta istražuje lokacije pogodne za uzgoj nakon što je osvojio ugovor za opskrbu njemačkog tržišta. Kako kaže izvršni direktor Mike Gorenstein, tvrtka istražuje mogućnosti u 20 država.

Komentirajte prvi

New Report

Close