Mećava paralizirala sjeveroistok SAD-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. veljača 2013. u 10:35
Ilustracija (Epa)

Bez struje je ostalo oko 10.000 kućanstava na Istočnoj obali, a otkazano je gotovo 3.500 letova.

Snježna oluja pogodila je sjeveroistok Sjedinjenih Država u petak zbog čega je pet guvernera proglasilo izvanredno stanje, promet je poremećen, otkazane su tisuće letova, neki su dijelovi ostali bez struje, a smirivanje stanja očekuje se  danas. 

Zbog oluje se dogodio lančani sudar s 19 vozila kod Portlanda u državi Maine zbog čega je jedna osoba hospitalizirana. Bez struje je ostalo oko 10.000 kućanstava na Istočnoj obali. Otkazano je gotovo 3.500 letova, a vlasti su zatvorile ceste u državama Massachusetts i Connecticut. U petak navečer obavljeno je da se oluja približava vrhuncu i da će obilne snježne padaline i silovit vjetar potrajati do subote.

Izvanredno stanje proglasili su guverneri država Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New York i Maine te zabranili vožnju automobilom, prenosi Reuters. Zaposlenima u javnim službama koji nisu neophodni rečeno je da ostanu u svojim domovima, a stanovništvo je pozvano pomoći susjedima, invalidima, nemoćnima. U petak poslije podne puhali su vjetrovi od 56 do 64 kilometara na sat i jačali prema večernjim satima. Oluja donosi i prijetnju poplavama i to područjima koja se još oporavaljaju od superoluje Sandy iz jeseni 2012.

"Mnoge od zajednica koje je pogodio uragan Sandy prije 100 dana mogle bi opet biti pogođene umjerenim poplavama večeras", rekao je njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg. Očekuje se da će na grad New York pasti oko 30 centimetara snijeg. Svi letovi u njujorškim zračnim lukama otkazani su, nekih 2.300 letova, objavio je guverner države New York Andrew Cuomo. Zračne luke ostaju tehnički otvorene, no "nema ni dolaska ni odlazaka večeras", rekao je za lokalnu televiziju šef zračne luke LaGuardia, Tom Bosco, javlja AFP.

Predviđa se da će pasti od 30 do 60 cm snijega u Bostonu. Od države New Jersey do Mainea na kanadskoj granici, američke vlasti pripremile su se za oluju uz zalihe sole, strojeve za čišćenje i prihatne centre te pozivaju stanovnike da ostanu u svojim domovima.

Komentirajte prvi

New Report

Close