May za reformu vođenja kompanija

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 11. srpanj 2016. u 21:59
Ministrica unutarnjih poslova jedina je kandidatkinja za britanskog premijera/REUTERS

Theresa May želi vidjeti predstavnike radnika u upravnim odborima te dati dioničarima moć da odlučuju o bonusima.

Britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May i jedina kandidatkinja za novog britanskog premijera u ponedjeljak je najavila reforme  korporativnog upravljanja u kompanijama koje su za britanski kontekst gotovo revolucionarne.

May je u svom govoru u Birminghamu kojim je označila početak kampanje za preuzimanje čelne pozicije u Konzervativnoj stranci naglasila pomak ka poštenijem korporativnom sustavu te poboljšanje mobilnosti socijalno ugroženih skupina. May se zalaže za uključivanje predstavnika radnika u upravne odbore velikih kompanija. Osim toga, predlaže da se o bonusima vodećih ljudi kompanija odlučuje na skupštinama dioničara u smislu da dioničari donose obvezujuću, a ne savjetodavnu odluku o isplati i visini bonusa.

 

May

Želim vidjeti promjene u načinu vođenja velikih kompanija.

"Želim vidjeti promjene u načinu vođenja velikih kompanija", izjavila je May. Ona je od jučer ujedno i jedina kandidatkinja za premijerku jer je njezina suparnica Andrea Leadsom iznenadno povukla kandidaturu. Promjena britanske radne regulative odrazila bi se na  poslovanje domaćih, ali i inozemnih tvrtki čija se sjedišta nalaze u Londonu što The Financial Times vidi kao nastavak politike Davida Camerona i ministra financijaGeorga Osborna. A on je otputovao u New York kako bi uvjerio financijaše s Wall Streeta u spremnost svoje zemlje da održi povoljno poslovno ozračje usprkos Brexitu. Osborne je dodao kako Velika Britanija napušta Europsku uniju, ali "ne odlazi iz svijeta".

Komentirajte prvi

New Report

Close