Matijević: Želim PKB jer mi trebaju zemljište i farme

Autor: Poslovni dnevnik , 22. veljača 2017. u 22:00
Petar Matijević, vlasnik IM Matijević /M. M./PIXSELL

Petar Matijević i Miodrag Kostić najavljivali su zajedničko preuzimanje PKB-a, ali ‘ljubav je pukla’.

Miodrag Kostić, vlasnik MK Groupa i Petar Matijević, vlasnik IM Matijević, 2015. godine kada je prvi put pokušana prodaja Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) tvrdili su da će napraviti zajednički konzorcij za preuzimanje najvećeg poljoprivrednog kombinata u Srbiji. Na natječaj raspisan krajem te godine nije stigla nijedna ponuda, a početna cijena za 51 posto procijenjene vrijednosti stalne imovine bila je oko 154 milijuna eura.

Ulaganje u stočarstvo
Nakon što je prodaja propala Kostić i Matijević izjavljivali su da neće pokušavati sljedeći put jer je konkurencija prejaka, ali su u utorak ipak odlučili objaviti da su zainteresirani za kupovinu PKB-a u novom krugu prodaje. Ovog puta Kostić i Matijević poslali su pismo namjere odvojeno, a uz njih prijavile su se kompanije iz Kine, Singapura i Velike Britanije. Petar Matijević objasnio je da se javio na poziv o zainteresiranosti za kupovinu PKB-a jer ima najveću klaoničku industriju u Srbiji i trebaju mu zemljište i farme.

 

154 milijuna

eura bila je procijenjena vrijednost PKB-a 2015.

"Godišnje proizvodim 50 milijuna kilograma mesa jer imam po šest farmi pilića i bikova i pet farmi svinja. Svaka farma pilića u jednom ciklusu proizvede po 200.000 pilića i godišnje proizvedem 7,5 milijuna pilića", rekao je Matijević za agenciju Beta. On je dodao da ulaže u stočarstvo i da je unatoč ranijoj izjavi kako se neće javiti na poziv za kupovinu PKB-a, ipak to učinio "u nadi da neće biti mnogo zainteresiranih pa bi PKB mogao kupiti po početnoj cijeni". Na pitanje koliko je spreman platiti, Matijević je rekao da to ne može reći jer je "kupovina teška strategija". "I pod uvjetom da znam što je sve u vlasništvu PKB-a ako bi otkrio koliko sam spreman platiti to bi bilo kao da igram poker otvorenih karata", rekao je Matijević.

On je dodao da još nema pouzdane informacije o tome šta PKB nudi dok se ne objavi natječaj i ne bude dostupna dokumentacija. "Ranije je spominjano da PKB ima 17.700 hektara zemlje, sada kažu da ima 23.000 do 24.000 hektara. Imaju farmu sa 8000 krava koja ne radi rentabilno i u nju treba dosta uložiti", rekao je Matijević. Petar Matijević, nazvan "srpskim kraljem mesa", objasnio je zašto se na ovaj natječaj za kupovinu PKB-a javio sam. Rekao je da je njegova kompanija poslala pismo jer je ljubav s Kostićem "pukla". "Pismo je poslala svaka tvrtka posebno, Kostić je biznismen, ja sam seljak", rekao je Matijević.

Uključene i povezane tvrtke
Ministarstvo gospodarstva Srbije objavilo je 19. siječnja ove godine javni poziv za prikupljanje pisama investitora zainteresiranih za sudjelovanje u postupku privatizaciju PKB-a i četiri povezane tvrtke – Poljoprivredna avijacija PKB, EKO – LAB, PKB Agroekonomik i Veterinarska stanica PKB. Rok za dostavljanje pisama je bio 17. veljače, a potencijalni ulagači trebaju predložiti cijenu, model privatizacije, investicijski program, okvirni plan poslovanja i broj zaposlenih. PKB ima 1622 radnika, a vrijednost kompanije je oko 51,2 milijarde dinara. Skupština Beograda je u rujnu prošle godine prenijela 99 posto dionica PKB-a na državu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close