Srpski “kralj mesa” u utrci za posrnulim Baninijem

Autor: Poslovni dnevnik , 02. ožujak 2017. u 14:19
Petar Matijević, vlasnik Industrije mesa Matijević/Marko Mrkonjić/PIXSELL

Banini je već dugo u blokadi za iznos od 258 milijuna dinara. Njegovi pogoni, proizvodnja, prodajna mreža i robna marka prije toga su, kako navode Večernje novosti, pod neobičnim okolnostima dani u zakup povezanoj tvrtki Konditori Malenčić, čiji je vlasnik Branko Malenčić, jedan od vlasnika i rukovoditelja Baninija, kojem su ustupljeni i svi zaposleni.

Za vlasništvo kompanije Banini, konditora iz Kikinde, zasad su zainteresirani Tvornica biskvita Jaffa i Industrija mesa Matijević, u vlasništvu Petra Matijevića. Obje kompanije za 500.000 dinara otkupile su natječajnu dokumentaciju i tako potvrdile neslužbene najave da žele preuzeti poznatog proizvođača slatkiša koji se odlukom Privrednog suda u Zrenjaninu, uz suglasnost najvećih vjerovnika, banaka i države, nudi na prodaju u sklopu stečaja.

Dražba je zakazana za 21. ožujka, javljaju Večernje novosti.  Sud je odlučio da se tvornica proda jer je na zahtjev Societe Generale banke u stečaju od travnja prošle godine. Banka je tražila da se pokrene stečaj kako bi u tom postupku dobila svoja potraživanja od oko 15 milijuna eura, što drukčije nije mogla naplatiti. Prije toga, 2013. godine, Banini je ponudio Unaprijed pripremljeni plan reorganizacije, ali su vjerovnici, prije svega banke, prošle godine zaključile da taj plan nije poštovan, pa je Societe Generale zatražio pokretanje stečaja. Problemi Baninija počeli su 2010. godine kada se tvornica zadužila kod banaka zbog izgradnje novog pogona. Ubrzo su počele stizati visoke rate kredita koje su se stalno povećavale, te je tvornica sve više zapadala u dugove koji su je doveli do stečaja. Početna cijena cjelokupne imovine Baninija iznosi 15 milijuna eura, što je pola od procijenjene vrijednosti, a prema mišljenju ekonomista budući vlasnik proizvodnjom će vrlo brzo nadomjestiti ono što plati za ovu akviziciju, naravno ako za vrijeme nadmetanja cijena srpskog konditora ne poraste.

 

15 milijuna

eura početna je cijena za imovinu Baninija na dražbi

Oštetili vjerovnike i državu
Banini je već dugo u blokadi za iznos od 258 milijuna dinara. Njegovi pogoni, proizvodnja, prodajna mreža i robna marka prije toga su, kako navode Večernje novosti, pod neobičnim okolnostima dani u zakup povezanoj tvrtki Konditori Malenčić, čiji je vlasnik Branko Malenčić, jedan od vlasnika i rukovoditelja Baninija, kojem su ustupljeni i svi zaposleni. U međuvremenu, policija je počela istraživati poslovnu dokumentaciju kompanije. Krajem prošle godine uslijedila je kaznena prijava protiv Radojka Stanića i Branka Malenčića, ključnih osoba u kikindskoj konditorskoj industriji. Oni se terete da su počinili više djela iz područja gospodarskog kriminala i za nekoliko stotina milijuna dinara oštetili vjerovnike i državu.

Kazneni predmet je u nadležnosti Višeg javnog tužiteljstva u Zrenjaninu i tek je na početku. Usto, i Konditori Malenčić našli su se prije mjesec dana u blokadi. Oko 580 radnika preuzetih od Baninija, uglavnom su kod kuće s obećanih 60% plaće i samo povremeno se, u manjim grupama, pozivaju u tvornicu da bi se ispunile preostale ugovorene obveze prema kupcima.  Zasad nije poznato zašto Patar Matijević, prozvan srpskim "kraljem mesa" želi ući u konditorski biznis, jer je prije nekoliko tjedana postao vlasnik zgrade bivšeg Jugoexporta u Beogradu, koji će pretvoriti u hotel, a sudjeluje i u natjecanju za preuzimanje PKB-a, najveće poljoprivredne kompanije u Srbiji.

Poduzetnik neće u javnost 
Kada je riječ o Tvornici biskvita Jaffa iz Crvenke, razmljivo je da bi preuzimanjem Baninija mogli povećati proizvodnju i proširiti asortiman.  Jaffa se proizvodnjom slatkiša bavi duže od 35 godina, a u tvornicu je od 2006. godine investirano 30 milijuna eura, izgrađena je nova proizvodna hala od 12.000 četvornih metara, u kojoj su montirane tri suvremene linije za proizvodnju konditorskih proizvoda. Tvornica iz Crvenke posluje u sastavu Kappa Star Groupa Nebojše Šaranovića, jednog od srpskih poduzetnika koji izbjegavaju pojavljivanje u javnosti. Kako pišu srpski mediji, ne ide na poznata mjesta da bi bio viđen, a ima poslove vrijedne između 200 i 250 milijuna eura. 

Zbog širenja proizvodnje

Uništili ih bankarski krediti koje nisu mogli vratiti
Banini, nekad vodeći srpski konditor, u velika ulaganja ušao je s ciljem povećanja proizvodnih kapaciteta koji su bili namijenjeni očekivanom rastu plasmana na domaćem i izvoznim tržištima. Zbog financijske krize i opreznosti poslovnih banaka Banini je bio prinuđen veliku investiciju privesti kraju financirajući je po nepovoljnijim uvjetima od planiranih, iz bankarskih kredita čija je vrijednost s kamatama na kraju bila veća od 41 miljun eura. Banini je osnovan 1979. godine, a devedesete godine prošlog stoljeća obilježila je promjena vlasništva i organizacijske strukture kompanije. Također, krenulo se u novi segment proizvodnje – čajna peciva. Tada je osmišljen još jedan brend po kojem je Banini postao poznat među potrošačima u regiji, keksi Domaćica.

Komentirajte prvi

New Report

Close