Mariborski gradonačelnik dao ostavku kako bi se stanje u tom gradu smirilo

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. prosinac 2012. u 16:24
Photo: Nino Verdnik/Zurnal24/PIXSELL

Mariborski gradonačelnik Franc Kangler u četvrtak je dao ostavku kako bi se stanje u tom gradu smirilo, ali uz ocjenu da su javni prosvjedi protiv njega bili politički motivirani.

Mariborski gradonačelnik Franc Kangler u četvrtak je dao ostavku kako bi se stanje u tom gradu smirilo, ali uz ocjenu da su javni prosvjedi protiv njega bili politički motivirani.

"Dajem ostavku s 31. prosinca, što će jedne razveseliti, a drugi će možda biti razočarani, no i dalje ću raditi na dobrobit grada", rekao je Kangler u izjavi novinarima u gradskoj vijećnici, ali nije želio odgovarati na pitanja.

Kangler je nekadašnji zastupnik u parlamentu, a dva puta je bio biran za gradonačelnika. Zbog više postupaka koji se vode protiv njega zbog korupcije i klijentelizma nedavno ga je iz članstva isključila Slovenska pučka stranka (SLA) čiji je bio ugledan član. U zadnja dva tjedna veliki prosvjedni skupovi protiv Kanglera, na kojima se zahtijevala njegova ostavka, proširili su se i na druge slovenske gradove, a prosvjednici za slabo gospodarsko i socijalno stanje u društvu okrivljuju "koruptivnu političku i gospodarsku elitu" na svim razinama.

Što se tiče prosvjeda u Mariboru kojima se zahtijevala njegova ostavka te u drugim gradovima, Kangler je rekao da su bili politički motivirani zbog predsjedničkih izbora na kojima je on osobno podržao Milana Zvera, kandidata stranke premijera Janeza Janše koji je ispao u prvom krugu.

"Nadam se da će 'stričevi' iz pozadine, pravi organizatori prosvjeda, sada ponuditi neki program za Maribor i cijelu Sloveniju. Nije dosta samo huškati narod nego treba preuzeti odgovornost za put iz krize", rekao je Kangler.

Da su prosvjedi u slovenskim gradovima "koordinirani" i da se njima želi "destabilizirati vladajuća koalicija", rekao je u srijedu i premijer Janez Janša, potvrdivši da je Kanglera osobno pozvao da razmisli o ostavci iako smatra da on nije pravi razlog prosvjeda u tom dijelu Slovenije, nego razvojni zaostatak Maribora i okolice u odnosu na Ljubljanu.

Vjeruje se da će se stanje u Mariboru nakon Kanglerove ostavke postupno smiriti jer bi u siječnju trebali biti održani izbori za novog gradonačelnika, ali neki ocjenjuju da bi prosvjednike mogla zadovoljiti samo ostavka cijele gradske vlade i raspisivanje novih općinskih izbora.

U gradskoj vlasti u Mariboru u koaliciji djeluju Slovenska pučka stranka (SLS), Slovenska demokratska stranka (SDS), čiji je predsjednik premijer Janša te Demokratska stranka umirovljenika (DESUS).

Komentirajte prvi

New Report

Close