Manji kineski trgovinski višak dočekao Trumpa u Pekingu

Autor: Tomislav Pili , 08. studeni 2017. u 21:59
Trumpov zrakoplov doletio je iz Seula/REUTERS

Američki predsjednik doputovao u službeni posjet Kini.

Američki predsjednik Donald Trump stigao je u srijedu u Peking, započevši službeni posjet Kini koji se ocjenjuje najosjetljivijim dijelom njegove azijske turneje.

Uoči dolaska u Peking, Trump je putem Twittera dao više komplimenata predsjedniku Xi Jinpingu, prije svega zbog njegove "velike političke pobjede" na nedavnom kongresu Kineske komunističke partije.

Trump i Xi trebali bi imati teške razgovore o bilateralnoj trgovini kao i o Sjevernoj Koreji. Doprinos razgovorima o trgovini između Kine i SAD-a svakako će dati i najnoviji statistički podaci koji pokazuju da se u listopadu smanjio kineski trgovinski višak. Vrijednost izvoza u Ameriku porasla je 8,3 posto na godišnjoj razini dok je uvoz povećan 4,3 posto. To je rezultiralo viškom od 26,62 milijarde dolara dok je u rujnu višak dosegnuo rekordnih 28,08 milijardi dolara.

Ipak, listopadski višak i dalje je iznad prosjeka posljednjih godina što znači da neće značajnije ublažiti tenzije u višegodišnjem gorućem pitanju između te dvije države, upozoravaju analitičari. Podaci su pokazali i da je rast ukupnog kineskog izvoza usporio, s 8,1 posto u rujnu na 6,9 posto. Uvoz je također oslabio, s 18,7 posto na 17,2 posto, prenosi Reuters. 

Komentirajte prvi

New Report

Close