Malim tvrtkama struja skuplja 18 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 29. studeni 2017. u 14:15
EPS najavio poskupljenje od 1. siječnja 2018. godine/Davor Puklavec/PIXSELL

Male i srednje srpske tvrtke električnu energiju troše tijekom dana, po višoj tarifi.

Od 1. siječnja sljedeće godine računi za struju malih i srednjih tvrtki u Srbiji bit će povećani do 18%. Kako piše Danas, riječ je o poduzećima koja troše do 350 megavatsati struje na godišnjoj razini.

Na adrese takvih kupaca stigao je dopis iz Elektroprivrede Srbije (EPS) u kojem su obaviješteni o promjeni cijene električne energije. Cijena megavatsata u višoj tarifi za dvotarifno brojilo, od 1. siječnja 2018. godine iznosit će 55,84 eura, dok će u nižoj tarifi biti 35,41 eura po megavatsatu. Cijena za potrošače s jednotarifnim brojilom iznosit će 50,26 eura po megavatsatu.

Riječ je o cjenovniku bez trošarine i PDV-a u dinarskoj protuvrijednosti po srednjem tečaju Narodne banke Srbije na dan prometa. Trenutno cijena u višoj tarifi za dvotarifno brojilo iznosi 47,35 eura po megavatsatu.

Budući da većina malih i srednjih tvrtki troši struju tijekom dana, u višoj tarifi, poskupljenje za njih iznosi 18%. S druge strane, za one koji struju troše u nižoj, noćnoj tafiti, poskupljenje iznosi 7,2%.  Tržište električne energije u Srbiji otvoreno je od 1. siječnja 2015. i svi kupci imaju pravo izbora opskrbljivača. U praksi to važi samo za tvrtke, dok je cijena struje za građane regulirana i opskrbljuje ih samo EPS. 

Komentirajte prvi

New Report

Close