Mali dioničari bez koristi od prodaje Komercijalne banke

Autor: Poslovni dnevnik , 25. studeni 2019. u 07:56
Vrijednost dionice Komercijalne banke, u očekivanju prodaje, porasla je ove godine 50 posto

Prodaje se samo državni udjel, do najviše 83% vlasništva, bez obveze kupca da ponudi kupovinu ostalim dioničarima.

Privatizacija Komercijalne banke ulazi u završnicu, a Siniša Mali, srpski ministar financija, najavio je kako očekuje da do 2. prosinca stignu četiri obvezujuće ponude. 

Pretpostavlja se da je riječ o ponudama slovenske NLB banke, Raiffeisena, AIK banke Miodraga Kostića, a još se ne zna tko je četvrti, jer je Direktna banka odustala.

Mali dioničari banke neće imati koristi od njene prodaje jer budući vlasnik ne mora kupiti i njihove dionice, piše Politika. U privatizaciji se nude državne dionice, i to do najviše 83 posto vlasništva, a može i 50,1 posto.

Budući vlasnik može dati ponudu i malim dioničarima ako to želi, ali nema obvezu, objašnjava beogradski list. Nenad Gujaničić, broker kuće Momentum Securities, kaže da je vrijednost dionica Komercijalne banke u očekivanju privatizacije ove godini porasla 50 posto. 

"Ipak, trgovanje dionicama Komercijalne banke nije toliko dinamično i u njemu ne sudjeluje veliki broj ulagača, što bi se moglo očekivati za jednu kompaniju pred prodajom", dodaje Gujaničić.

Trenutno se dionicama trguje po cijeni od 3300 dinara (oko 208 kuna), što je oko 77 posto knjigovodstvene vrijednosti, koja je na kraju rujna bila 4288 dinara, što znači da banka knjigovodstveno vrijedi oko 613 milijuna eura.

Gujaničić kaže da je diskriminacija manjinskih dioničara već viđena u slučaju Čačanske banke, koju je kupila turska Halk banka.

Turci su preuzeli banku u lipnju 2015. da bi se krajnja konsolidacija vlasništva dogodila tek u rujnu 2017., kada su i manjinski dioničari mogli prodati dionice u ponudi za preuzimanje. 

"Komercijalna banka poznata je po niskoj razini dioničarske kulture i predstavlja rijetku kompaniju s Beogradske burze koja dioničarima duguje dividende još od 2015. godine", kaže Gujaničić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close