Mali dioničar spriječio prodaju dionica Rudnika ugljena EPCG-u

Autor: Poslovni dnevnik , 31. svibanj 2018. u 22:00
Ugljen iz Pljevlja pokreće tamošnju termoelektranu/FOTOLIA

Najviše su od kupovine dionica pljevljanskog rudnika trebali zaraditi Aco Đukanović, brat crnogorskog predsjednika i talijanska tvrta A2A.

Sutkinja crnogorskog Privrednog suda Nataša Bošković donijela je drugu privremenu mjeru zabrane Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) da preuzme dionice Rudnika ugljena Pljevlja (RUP), na temelju javne ponude, sve do završetka parnice koju je protiv EPCG-a poveo M&V Company, u vlasništvu Vasilija Miličković.

U preuzimanju dionica najviše novca – 3,8 milijuna eura – trebao je dobiti Aco Đukanović, brat crnogorskog predsjednika, i talijanska kompanija A2A nešto manje od 13 milijuna eura, objašnjavaju Vijesti. Miličković, koji je manjinski dioničar EPCG-a, tužbom pred Privrednim sudom traži da se poništi sporna odluka skupštine dioničara Elektroprivrede o preuzimanju RUP-a donesena 26. ožujka ove godine u Nikšiću.

Pravo na tužbu
Privrednom sudu je sporno što se država Crna Gora izuzela iz glasanja o odluci o preuzimanju svih dionica Rudnika ugljena, u cilju izbjegavanja mogućnosti postojanja i teoretskog sukoba interesa, ali je s druge strane prethodno glasala o odluci o procjeni fer i investicijske vrijednosti dionica Rudnika i izvještaju u vezi s analizom mogućih modela preuzimanja RUP-a. EPCG je u prigovoru od 7. svibnja na prvu privremenu mjeru navela da je tužitelj manjinski dioničar koji posjeduje 0,003 posto dionica EPCG-a "i po načelima privrednog prava, o kojima je sud morao voditi računa, mora trpiti posljedice odluke većine dioničara na Skupštini dioničara".

 

3,8 milijuna

eura trebao je dobiti od prodaje dionica Aco Đukanović

Sutkinja Bošković u novoj odluci je istaknula da tužitelj kao manjinski dioničar ne mora trpiti posljedice nezakonitih odluka većine dioničara na skupštini EPCG-a, jer mu Zakon o privrednim društvima u čl. 41 daje pravo da podnese tužbu protiv sporne odluke. Bošković je novu odluku o zabrani kupovine EPCG-u donijela nakon što joj je tročlano vijeće Privrednog suda u sastavu: Nataša Sekulić, Miodrag Anđelić i Ivan Kovačević, koje je prošlog tjedna ukinulo prvobitnu privremenu mjeru o zabrani EPCG-u da kupi dionice RUP-a.

Vijeće je sutkinji Bošković na ponovno odlučivanje vratilo predmet, s danom zakašnjenja.  Predmet joj je vraćen tek u srijedu. Miličković prijavio suce i tvrdi da su dva dana sakrivali odluku vijeća, te je Sudskom savjetu Crne Gore, odnosno, njegovoj Komisiji za etički kodeks sudija podnio Inicijativu za pokretanje postupka protiv predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, i sudaca toga suda: Nataše Sekulić, Miodraga Anđelića i Ivana Kovačevića zbog "povrede Etičkog kodeksa sudija".

Skrivali odluku?
Usto, Miličković je posebno nezadovoljan što su drugostupanjsku odluku Vijeća prvo dobili mediji, pa tek onda on kao stranka i tužitelj u ovom postupku. "Članovi vijeća su u rješenju naveli da su vijećali o sudbini privremene mjere Privednog suda donesene 4. svibnja, na sjednici održanoj 17. svibnja, a kako je njihovo rješenje navodno doneseno 23. svibnja to znači da su ga još dva dana sakrivali od mene", navodi Miličković. 

Komentirajte prvi

New Report

Close