Makedonski uzgajivači kanabisa kreću u prosvjed jer im zakon koči izvoz

Autor: Poslovni dnevnik , 12. studeni 2019. u 21:59
Odobrenje za uzgoj kanabisa u Sjevernoj Makedoniji ima 30-ak tvrtki

Zakonske izmjene povučene su iz procedure, a tvrtke imaju velike zalihe cvjetova medicinske konoplje.

Makedonski uzgajivači kanabisa najavljuju prosvjede tvrtki licenciranih za izvoz cvijeta dobivenog od kanabisa za medicinske svrhe, ako se ubrzo ne donese novi zakonski prijedlog kojim se omogućava izvoz, a koji je povučen iz skupštinske procedure.

Ulagači iz Izraela i Poljske

Novi prijedlog Zakona o kontroli opojnih droga i psihotropnih supstanci vraćen je na doradu Ministarstvu zdravlja nakon reakcija javnosti i kritika nevladinih organizacija, piše Radio Slobodna Europa.

Uzgajivači kažu kako imaju velike zalihe cvjetova kanabisa i da će to proizvesti velike gubitke, te su od vlade zatražili da odmah predloži novo zakonsko rešenje kojim će se omogućiti izvoz suhog cvijeta kanabisa, te da Sobranje usvoji to rješenje po žurnom postupku, u roku od sedam dana. “Ta roba ne može čekati, svakodnevno gubimo sve više i više”, kaže Kostadin Dukovski, predsjednik Udruženja Makkanabis. Novim se predlogom omogućava izvoz suhog cvijeta dobivenog uzgajanjem kanabisa za medicinske svrhe, ali uz obvezu uzgajivača da poštuje međunarodne konvencije i zakonodavstvo, te ispuna određene uvjete i nakon dobivanja suglasnosti vlade da se bave tim poslom. Predložene izmjene zakona predviđaju i otvaranje državne agencije za kanabis, a proizvođači se nadaju da će to pomoći ubrzanju procedura za izvoz.

Do sada je odobrenje za uzgajanje kanabisa za medicinske svrhe u Sjevernoj Makedoniji dobilo više od 30 kompanija, a taj broj se stalno povećava, te je povlačenje zakona izazvalo oštre reakcije.

Dukovski kaže da je u uzgoj kanabisa u Makedoniji uloženo 150 milijuna eura, najviše iz Poljske i Izraela.

“Ljudi iz inozemstva koji su investirali, pitaju me što se to događa u Makedoniji”, objašnjava Dukovski.

Osim dozvole za izvoz cvijeta kanabisa, uzgajivači već nekoliko meseci zahtijevaju i da se za taj posao ne traži bankarsko jamstvo od milijun evra, da uzgajivači ne moraju uplatiti 10% godišnje dobiti u proračun, te da ne treba zaposliti najmanje 15 osoba. Takve uvjete mnogi u Sjevernoj Makedniji smatraju gušenjem konkurencije.

Veliko zanimanje za uzgoj

Zanimanje za ulaganje u uzgoj medicinskog kanabisa je veliko s obzirom na klimu, povoljno poslovno ozračje u Sjevernoj Makedoniji, kao i zbog jeftine radne snage.

Ministar zdravlja Venko Filipče nedavno je najavio da će dio novca koji će se dobijati od plaćanja licencije za proizvodnju medicinskog kanabisa ići u proračun za rijetke bolesti. On je rekao da vlada procenjuje kako taj posao može donijeti oko 100 milijuna eura, što je oko jedan posto BDP-a u Sjevernoj 
Makedoniji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close