Major za blokadu raspuštanja parlamenta

Autor: Saša Paparella , 10. srpanj 2019. u 22:00
Premijerka May dobila savjet, Foto: REUTERS

Bivši premijer založio se za sporazumni odlazak iz EU.

Bivši britanski premijer John Major bio bi voljan ići na sud kako bi blokirao novog britanskog vođu i njegov plan o raspuštanju parlamenta s ciljem napuštanja EU-a bez sporazuma, te je rekao da bi djelovao kako bi spriječio uvlačenje kraljice u ustavnu krizu.

Boris Johnson, favorit za budućeg britanskog premijera, odbio je odbaciti mogućnost raspuštanja parlamenta kako bi osigurao da Velika Britanija izađe iz EU 31. listopada sa sporazumom ili bez njega. Major je rekao za BBC u srijedu da bi kraljica Elizabeta morala potvrditi zahtjev za raspuštanjem parlamenta.

“Kako bi raspustio parlament premijer mora otići kod kraljice i zatražiti njezino dopuštenje za raspuštanje. Ako premijer zatraži to dopuštenje nezamislivo je da bi kraljica učinila išta drugo, nego to dozvolila. Kraljica je onda usred ustavne kontroverze, u koju je nijedan ozbiljan političar ne bi upleo”, kazao je Major, britanski premijer od 1990. do 1997. “Kad bi se to dogodilo, ljudi bi stajali u redu da zatraže sudsku kontrolu. Ja bih isto bio spreman zatražiti sudsku kontrolu”, odlučan je Major.

Johnson ne isključuje mogućnost suspenzije parlamneta, no nada se da će uspjeti ispregovarati novi sporazum o izlasku koji bi zastupnici prihvatili. Bruxelles je poručio da se o postojećem sporazumu, koji je parlament već tri puta odbacio, ne može ponovno pregovarati.s

Komentirajte prvi

New Report

Close