Mafijaški šef Usojan ubijen u središtu Moskve

Moskva / thinkstock Moskva / thinkstock

Usojan je proživio sovjetske zatvore, a na zatvorsku kaznu prvi put je osuđen kao 19-godišnjak zbog sukoba s policijom.

Jedan od najzloglasnijih ruskih mafijaških šefova ubijen je u srijedu na ulici u središtu Moskve, manje od tri godine nakon što je preživio pokušaj atentata, izvijestila je ruska policija. Nepoznati napadač ustrijelio je 75-godišnjeg Aslana Usojana, u kriminalnom podzemlju bivšeg SSSR-a poznatog po nadimku Djed Hasan, koji je ubrzo nakon napada ozljedama podlegao u bolnici, izvijestili su istražitelji.

Pogođen je u glavu hicem iz snajpera ispred restorana, javila je novinska agencija Interfax, pozivajući se na neimenovanog dužnosnika, dok je internetski portal lifenews.ru izvijestio da je napadač pucao s krova.

Istražiteljski tim naveo je da se istražuju mogući motivi ubojstva, uključujući i njegovu povezanost s kriminalnim miljeom ali je odbio govoriti o pojedinostima. Priopćili su da je na stubištu između petog i šestog kata zgrade preko puta restorana pronađena devet milemetarska čahura, sugerirajući da je napadač od tamo pucao.

Usojan je proživio sovjetske zatvore, a na zatvorsku kaznu prvi put je osuđen kao 19-godišnjak zbog sukoba s policijom. Kazne je služio i zbog krađa, spekulacija i krijumčarenja koja su bila pod strogim povećalom u komunističkom Sovjetskom savezu.

Nakon raspada SSSR-a 1991. u Rusiji su se gotovo svakodnevno počela događati mafijaška ubojstva radi stjecanja nadzora nad unosnim poslovima. Po ruskim medijima Usojan je nakon raspada SSSR-a bio na čelu kriminalne mreže koja se bavila ilegalnom kockom, prodajom droge i oružja i vađenjem prirodnih resursa.

Pokušaj atentata preživio je u rujnu 2010. kada je pogođen u trbuh dok je u središtu grada izlazio iz automobila. Istražitelji su rekli da je Usojan preživio više pokušaja atentata.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve