Madam spašava nogomet

Autor: The New York Times , 16. prosinac 2012. u 22:00
Šezdesetsedmogodišnja Madam Soula bivša je prostitutka i vlasnica dvaju luskuznih bordela u Larissi

Šezdesetsedmogodišnja Madam Soula bivša je prostitutka i vlasnica dvaju luskuznih bordela u Larissi.

Njezin nogometni klub djelovao je izmoreno.

Napadači su se glavom bacali na loptu i potpuno je promašili. Igrači su se spoticali jedan preko drugoga i glasno se optuživali da je na njima napravljen prekršaj. No s tribina je sve pomno promatrala Soula Alevridou ili "Madam Soula" kako je ovdje zovu, sitna ženica koja nosi muške kravate i puši ultratanke cigarete. "Imajte na umu da je domaći tim jako dobar", rekla je, objašnjavajući loš učinak svojeg tima Voukefalasa. Šezdesetsedmogodišnja Madam Soula bivša je prostitutka i vlasnica dvaju luskuznih bordela u Larissi, koja je jesenas postala sponzor Voukefalasa, malog amaterskog nogometnog tima koji, baš kao i mnogi u Grčkoj, jedva uspiju skupiti za dresove, opremu i najam terena. Smatra da je njezina podrška posve normalna stvar, a možda čak i domoljuban čin, jer je njezina zadužena zemlja u tolikim problemima da su mnogi životni dodaci, poput amaterskih sportova, sve manje dostupni. "Prijatelj me zamolio i ja sam se odazvala", kaže.

No lokalni dužnosnici ovog nekoć bogatog poljoprivrednog kraja nisu joj baš zahvalni na trudu. Štoviše, njezino je dosadašnje ulaganje od 1300 dolara u kupnju jarko ružičastih dresova izazvao svojevrsnu pobunu jer dužnosnici raspravljaju o tome koliko je prikladno da se u financiranje uključi bordel. Nogometna liga iz Larisse nedavno je obavijestila tim Voukefalas da oprema s imenima bordela Madam Soule, Villa Erotica i Kuća Ere, nije dopuštena iako su bordeli u Grčkoj legalni. Liga je upozorila da će bilo kakav prekršaj tijekom "treninga, zagrijavanja, intervjua i prijateljskih utakmica" biti kažnjen disciplinskim saslušanjem zbog "ocrnjivanja sporta". Predsjednik momčadi i rezervni golman, dvadesetdevetogodišnji Ioannis Batziolas, ligu proziva zbog licemjera, ističući da profesionalni nogometni tim u Grčkoj sponzorira OPAP, državna lutrija i kladionica koja će uskoro u privatizaciju. "Što je pametnije promicati?", pita se. "Kockanje ili seks?"

Neko se vrijeme činilo da će ovaj grad ispod Olimpa sa 200.000 stanovnika krizu u Grčkoj prebroditi uspješnije nego ostali, no recesijske se godine nižu, a većina tvrtki pati. Stopa nezaposlenosti veća je od 20 posto, a među mladima još je viša. Madam Soula kaže da i njoj posao pati, no ne previše. Klijenti ponekad dođu čak iz Velike Britanije jer ih, kaže, privuku oglasi na internetu. Batziolas je posvuda tražio sponzore, no nitko mu nije izašao ususret dok se nije pojavila Madam Soula. Jednostavno pokušava pomoći u ovim teškim vremenima, kaže Soula. Ponosna je što kao "djevojka sa sela", koja je odrasla u teškom siromaštvu nakon grčkog građanskog rata, danas može nekome pomoći. Prostituciju brani kao sredstvo preživljavanja, zahvaljujući kojoj obitelj uzdržava već godinama. Danas za nju rade sin i dvojica nećaka. Igrači Voukefalasa često su meta zadirkivanja, no većinu ih to zabavlja. "Njezin novac nam je jako dobro došao", kaže dvadesetčetverogodišnji igrač Dimitris Pikoulis, inače instruktor vožnje. "Teška su vremena."

Suzanne Daley; Dimitris Bounias doprinio izvještaju

Komentirajte prvi

New Report

Close