Macronovi ustupci zabrinuli Bruxelles

Autor: Poslovni dnevnik , 11. prosinac 2018. u 21:59
Foto: Reuters

Popuštanje ‘žutim prslucima’ povećat će deficit iznad propisanih tri posto.

Europska komisija će “pozorno pratiti utjecaj mjera koje je najavio predsjednik” Emmanuel Macron na francuski proračun i način njihova financiranja, rekao je u utorak za agenciju France Presse europski povjerenik za gospodarstvo Pierre Moscovici. “U neprestanom smo kontaktu s francuskim vlastima”, dodao je Moscovici, pošto je francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak najavio mjere kako bi odgovorio na krizu “žutih prsluka”.

Macron je najavio povećanje plaća za najsiromašnije radnike i porezne rezove za umirovljenike kako bi se borio protiv nezadovoljstva, no njegova vlada će zbog toga morati smisliti nove prihode ili riskirati prekoračenje pravila EU-a o proračunskom deficitu od 3 posto BDP-a. Sve će stajati “od osam do 10 milijardi eura”, rekao je u utorak glasnogovornik vlade Benjamin Griveaux. Tomu se mora pridodati i četiri milijarde eura koji nedostaju nakon što je Macron prošli tjedan odustao od poreza na fosilno gorivo koji je prvotno pokrenuo val prosvjeda “žutih prsluka”. Stoga se postavlja pitanje može li Francuska poštovati europsko pravilo o javnom deficitu do tri posto BDP-a. U prvom prijedlogu francuskog proračuna koji se treba prihvatiti do kraja godine, vlada je planirala javni deficit od 2,8 posto BDP-a, što je nešto više u odnosu na ovu godinu za koju se očekuje deficit od 2,6 posto.

No deficit neće dosegnuti 3,5 posto, kao što pišu neki francuski mediji, jer će vlada pokušati preraspodijeliti sredstva iz drugih stavki proračuna, smatra ekonomist banke Société Générale Michel Martinez. 

Komentirajte prvi

New Report

Close