Macronova stranka pregazila konkurente s lijeva i s desna

Autor: Poslovni dnevnik , 12. lipanj 2017. u 21:59
Predsjednik Emmanuel Macron sa suprugom Brigitte/REUTERS

Republique En Marche osvaja čvrstu većinu u Skupštini.

Stranka centra novog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona sprema se osvojiti golemu većinu u Narodnoj skupštini pošto je u prvom krugu parlamentarnih izbora u nedjelju koje je obilježila rekordno niska izlaznost, pregazila tradicionalne stranke i krajnju desnicu.

Po konačnim rezultatima koje je tijekom noći objavilo ministarstvo unutarnjih poslova, La Republique En Marche (REM) i njegovi saveznici na centru premoćno pobjeđuju s 32,32 posto glasova, ispred desnice (21,56 posto) i krajnje desne Nacionalne fronte (13,20 posto). Nepokorena Francuska (LFI), stranka radikalne ljevice Jean-Luca Melenchona i Komunistička stranka dobivaju zajedno 13,74 posto, Socijalistička stranka i saveznici 9,51 i zeleni 4,30 posto.

Izlaznost je bila rekordno niska, 51,29 posto, navodi ministarstvo. To je najmanja izlaznost u 60 godina povijesti Pete republike. U drugom krugu sljedeće nedjelje REM i partner Modem osvojiti između 400 i 445 od 577 mjesta u Narodnoj skupštini, pokazuju izračuni agencija za istraživanje javnog mišljenja na temelju rezultata prvog kruga. Desnica, koja se na početku kampanje ponadala da će Macrona lišiti većine i nagnati ga na kohabitaciju, na kraju će imati 70 do 130 zastupnika, pokazuju projekcije.

Na ljevici, Socijalistička stranka bivšeg predsjednika Francoisa Hollandea koja je kontrolirala polovicu Skupštine na odlasku, pala je na manje od 40 mjesta. "Neviđen poraz", priznao je njezin čelnik Jean-Christophe Cambadelis, koji je u nedjelju ispao iz utrke, kao i kandidat PS-a teško poražen na predsjedničkim izborima, Benoit Hamon. 

Komentirajte prvi

New Report

Close