Macronov poraz – propao je prijedlog o ‘Google porezu’

Autor: Tomislav Pili , 05. prosinac 2018. u 22:00
Francuski predsjednik Emmanuel Macron/REUTERS

Francuska vlada uložila je u prihvaćanje oporezivanja digitalnih prihoda po stopi od tri posto značajan politički kapital.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron doživio je prvi ozbiljniji poraz na međunarodnom planu nakon što je odbijena njegova ideja uvođenja "Google poreza".

Kako prenose agencije, ministri financija Europske unije na sastanku u Bruxellesu nisu postigli dogovor o tom nametu digitalnim kompanijama u što je francuska vlada uložila značajan politički kapital. Podsjetimo, na inicijativu iz Pariza, a koju je podržao i Berlin, u ožujku je Europska komisija predložila da se digitalni prihodi kompanija poput Googlea, Facebooka i Amazona oporezuju po stopi od tri posto.

Glavni argument Bruxellesa bio je da internetski divovi usmjeravaju svoje prihode ostvarene u drugim dijelovima Europe u članice gdje su – zahvaljujući posebnim sporazumima s poreznim vlastima – tek simbolično oporezivane. U prvotnom prijedlogu Europske komisije stajalo je kako će taj porez biti tek privremeno rješenje, dok se ne nađe cjelovito rješenje unutar Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD).

 

641 milijun

dolara donijet će proračunu sličan britanski porez

Međutim, takvom prijedlogu žestoko su se usprotivile članice u koje takve kompanije i usmjeruju prihode, poput Irske, a podršku im je dao i dio skandinavskih država. Francusko-njemački prijedlog stoga je revidiran u oporezivanje samo prihoda od internetskog oglašavanja, a ne više i prihoda od internetske prodaje.  Predloženo je da porez ne bi stupio na snagu do siječnja 2021., pod uvjetom da u tom razdoblju ne bi našlo rješenje na međunarodnom planu.

Njemački ministar Olaf Scholz naglasio je kako taj namet ne bio bio preveliki teret kompanijama ako se uzmu u obzir procjene da će sličan britanski porez ubrati 641 milijun dolara. Međutim, pristanak svih članica nije dobio. Austrijski ministar financija Hartwig Löger istaknuo je tek kako će se pregovori na tu temu nastaviti. Dok američki političari pozdravljaju propast prijedloga, francuski ministar financija Bruno Le Maire izjavio je kako on nije "mrtav". "Ne očekujte da riješimo izazov generacije u nekoliko tjedana ili mjeseci", kazao je Le Maire. 

Komentirajte prvi

New Report

Close