Macron u Kini sklapa više od 40 ugovora

Autor: Poslovni.hr , 04. studeni 2019. u 22:01
Predsjednik Emmanuel Macron, Foto: REUTERS

Francuski predsjednik u Šangaju.

Kina je u ponedjeljak pripremila topao doček francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, ali mu je i uputila upozorenje da se ne miješa u prosvjede u Hong Kongu. Emmanuel Macron i supruga Brigitte stigli su u Šangaj u drugi posjet Kini koji će naglasak imati na trgovini s obzirom da će se potpisati 40-ak ugovora.

Tijekom prvog posjeta Kini početkom 2018. Macron je obećao da će vraćati barem jednom godišnje. Kineski predsjednik Xi Jinping želi poboljšati odnose s Europljanima u trenutku kada mu gospodarstvo usporava, čemu pridonosi trgovinski rat sa SAD-om. Uz to, već je pet mjeseci suočen s masovnim prosvjedima u Hong Kongu, čiji se građani protive sve većem utjecaju Pekinga. I dok Elizejska palača uvjerava da će Macron “bez tabua” govoriti o važnosti poštivanja ljudskih prava, kao i situaciji u Hong Kongu i većinski muslimanskoj regiji u Xinjiangu, Peking mu je uputio upozorenje da “Hong Kong i Xinjiang spadaju u unutarnja pitanja Kine”, prenose agencije.

Macrona u posjetu Kini prate i njemačka ministrica za obrazovanje i istraživanja Anja Karliczek te europski povjerenik Phil Hogan, trenutačno zadužen za poljoprivredu, a koji će u novoj Komisiji biti zadužen za trgovinu. Time Pariz želi pokazati da odnose s Kinom treba jačati na europskoj razini, a ne samo francuskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close