Mađarska na kineskom Putu svile

Autor: Tomislav Pili , 08. lipanj 2015. u 22:00
Premijer Viktor Orban (desno), Foto: DPA / PIXSELL

Prva članica EU priključila se golemom infrastrukturnom projektu.

Mađarska je postala prva europska država koja se priključila golemom kineskom infrastrukturnom projektu poznatom kao Put svile. Prema priopćenju na internetskoj stranici kineskog ministarstva vanjskih poslova, ministar Wang Yi i mađarski mu kolega Peter Szijjarto potpisali su tijekom vikenda u Budimpešti memorandum o razumijevanju.

Kako je naglasio kineski šef diplomacije, Kina pozdravlja orijentaciju europskih država prema istoku, jačanje suradnje s Kinom i ostalim azijskim državama i sudjelovanje u projektu “Jedan pojas, jedan put” – kako je naziv Puta svile – na različite načine.Podsjetimo, Put svile planira divovske infrastukturne radove, poput izgradnje mreže željeznica, auto-cesta, naftovoda i plinovoda, dalekovoda, internetskih veza te lučke i druge infrastrukture kojima bi se povezale središnja, zapadna i južna Azija s jugom Europe, Rusijom i Afrikom.

Na taj bi se način ojačala povezanost Kine te Europe i Afrike. Kako je nedavno izjavio kineski predsjednik Xi Jinping, trgovina država uključenih u Put svile s Kinom mogla bi prijeći 2,5 bilijuna dolara u deset godina.Vlada premijera Viktora Orbana nada se snažnijoj suradnji s Kinom, a prvi pokazatelj novog mađarsko-kineskog prijateljstva jest i kineska pomoć u financiranju izgradnje željezničke veze između Mađarske i Srbije.      

Komentirajte prvi

New Report

Close