Mađari žele talijanske dionice u EPCG-u

Autor: Poslovni dnevnik , 01. siječanj 2018. u 21:59
Talijanska kompanija A2A ima 41,7 posto dionica Elektro-privrede Crne Gore

Mađarska državna elektroenergetska tvrtka MVM zainteresirana za ulaganje u Crnu Goru.

Mađarska državna elektroenergetska kompanija MVM zainteresirana je za kupovinu 41,7 posto dionica talijanske kompanije A2A u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), doznaju Dnevne novine iz izvora bliskih vladi.

Da su Mađari jedni od zainteresiranih investitora koji pregovaraju s vladom Crne Gore o mogućnosti otkupa dionica A2A potvrđuje i nedavni posjet mađarskog ministra vanjskih poslova i trgovine Pétera Szijjárta Crnoj Gori. Na sastanku s ministricom ekonomije Dragicom Sekulić održanom prije dva tjedna mađarski dužnosnici poručili su da su zainteresirani za ulaganja u energetski sektor Crne Gore, posebno u proizvodne kapacitete.

"Crna Gora ima važnu poziciju na energetskoj mapi Zapadnog Balkana, ali je Mađarska ne gleda samo kao tranzitnu zemlju za transport električne energije, već kao zemlju velikog energetskog potencijala i mogućnosti za ulaganja", rekao je tada Péter Szijjártó. MVM je regionalni energetski div sa značajnim ulogom na tržištu jugoistočne Europe. Kompanija trenutno realizira važan investicijski ciklus, a najznačajniji projekt je gradnja dva nova bloka nuklearne elektrane Paks.

Ministarstvo ekonomije Crne Gore potvrdilo je da trenutno razgovara s nekoliko potencijalnih kompanija i financijskih institucija o mogućnostima i načinima preuzimanja dionica talijanske kompanije A2A u Elektroprivredi Crne Gore.  Cilj je da se, u okvirima koje nalaže dioničarski ugovor, pronađe najbolji model otkupa dionica i ubrza izlazak Talijana iz državne energetske kompanije na način koji će najmanje opteretiti državni proračun i biti najbolje rješenje za EPCG. 

Komentirajte prvi

New Report

Close