Mađari žele Kinezima postati prva ulagačka ‘luka’ u Europi

Autor: Poslovni dnevnik , 27. studeni 2017. u 22:00
Premijer Kine Li Keqiang /REUTERS

Ove države bit će, ocjenjuje Orban, najkonkurentniji investicijski ‘teren’ u Europi, a Mađarska prva destinacija i ključan izvoznik u Kinu.

Mađarski premijer Viktor Orban ocijenio je u ponedjeljak u Budimpešti da su zemlje središnje i istočne Europe (CEEC) postale najkonkurentnije ulagačko područje na kontinentu, otvarajući 6. summit tih zemalja i Kine na kojem je Kina obećala nova ulaganja, a dio od 16 zemalja sudionica sprema se potpisati 20-ak pojedinačnih sporazuma s tom svjetskom silom.

Summit 16 zemalja CEEC-a i Kine, tzv. format 16+1 održava se ove godine u glavnom gradu Mađarske, a među sudionicima je i hrvatski premijer Andrej Plenković. Kina ovaj dio Europe vidi kao integralni dio svog megaprojekta "Jedan pojas, jedan put", neke vrste suvremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata infrastrukturnog i prometnog povezivanja u svijetu uopće.

U svojem obraćanju na početku skupa na kojem sudjeluje i veliko kinesko izaslanstvo predvođeno premijerom Li Keqiangom, Orban je naglasio da je 16 zemalja koje sudjeluju na skupu motor koji stoji iza europskog ekonomskog rasta, a da im za ostvarivanje punog potencijala trebaju moćni saveznici. Li je najavio da Kina namjerava uložiti oko dvije milijarde eura u razvoj i investicijske projekte u središnjoj i istočnoj Europi koju vidi kao iznimno zanimljivu regiju, a suradnju s tim zemljama korisnu za sve.

Posljednjih godina, kazao je, ekonomska suradnja Kine i CEEC regije postupno se povećava. Na 6. summitu osim predsjednika hrvatske vlade sudjeluju i šefovi vlada Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Estonije, Mađarske, Latvije, Litve, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije. Prvi summit te inicijative održan je u Varšavi 2012., drugi u Bukureštu 2013., treći u Beogradu u prosincu 2014., četvrti krajem 2015. u Kini, a peti prošle godine u Rigi.

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto rekao je da postoje svi uvjeti koji će osigurati plodonosnu suradnju između tvrtki iz CEEC regije i Kine jer te zemlje pružaju dobre mogućnosti kineskim kompanijama kroz svoje "politike, gospodarski rast koji je iznad europskog prosjeka, te konkurentni ulagački okoliš". Mađarska želi postati ključni izvoznik u Kinu među zemljama središnje i istočne Europe, kao i prva destinacija za kineska ulaganja u regiji, najavio je mađarski ministar. 

Komentirajte prvi

New Report

Close