Luksuzni brendovi u pohodu na SUV tržište

Autor: Marina Biluš , 12. siječanj 2015. u 22:00
Jaguar je prvi SUV koncept predstavio 2013., a potencijalnim kupcima toliko se svidio da se kompanija odlučila za serijsku proizvodnju

Nakon što su to već učinili Bentley i Maserati, Jaguar je najavio početak proizvodnje prvog terenca.

Za razliku od domaćeg, globalno tržište automobila, s naglaskom na  američko, uživa u "ružičastijim" vremenima, a slika je posebno blistava u segmentu prodaje SUV vozila.

Terenci čija popularnost, osobito među Amerikancima, nimalo ne jenjava, i u budućnosti će, uvjereni su poznavatelji branše, biti snažan magnet za kupce, a da je tako dokazuje i činjenica da debitantski proboj u ovaj segment autoindustrije  pripremaju i najluksuzniji auto brendovi. Među posljednjima je sudjelovanje u utrci za bogate kupce najavio Jaguar. Direktor dizajna ove prestižne auto marke Ian Callum je uoči otvaranja Detroit auto showa otkrio da je SUV koncept c-X17, kojeg su predstavili 2013. godine, "isprovocirao" tako dobre reakcije potencijalnih kupaca da kompaniji nije preostalo ništa drugo nego krenuti u serijsku proizvodnju. Tako će se terenac imena F-Pace u autosalonima naći 2016. godine. 

 

1300radnih

mjesta otvorit će Jaguar zbog proizvodnje SUV-a

Ambiciozni planovi
Vijest će s oduševljenjem dočekana u Velikoj Britaniji u kojoj će se, kako je najavio predsjednik Uprave Ralf Speth, otvoriti čak 1300 novih radnih mjesta zbog proizvodnje pionirskog Jaguarova terenca. "To je još jedan dokaz da smo vjerni Velikoj Britaniji i da podržavamo tehnološki visokorazvijeno i proizvodnjom predvođeno gospodarstvo", izjavio je čelni čovjek kompanije. Ruku na srce, ima i onih koji preispituju dugoročnu isplativost ovakve poslovne strategije. U tekstu koji je u subotu objavio britanski The Guardian potvrđuje se da je britansko automobilsko tržište u zavidnom uzletu, ali se istodobno postavlja pitanje koliko dugo takav trend može opstati.

U tom smislu spominje se očekivani rast kamatnih stopa koje bi mogle dosegnuti šestogodišnji rekord, a to bi, tvrde analitičari, moglo negativno utjecati na prodaju automobila jer će zbog rasta ostalih troškova građanima ostati puno manje za luksuzni šoping. No ovakve sumnje očito ne dijele proizvođači najluksuznijih svjetskih vozila. Puno prije Jaguara, svoj prodor na tržište terenskih automobila najavili su Maserati i Bentley, a i dekadentni Rolls-Royce upravo važe hoće li svoj slavni "Spirit of ecstasy" znak staviti i na haubu jednog SUV-a. 

Prava pomama
Ako se najave ostvare, obožavatelji Bentleya svog će terenca moći kupiti već ove godine, dok će se Maseratijev model u atosalonima naći iduće godine. Da ni oni nešto plićih džepova ne ostanu uskraćeni, pobrinut će se VW koji je upravo najavio nove SUV modele za 2017. godinu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close