Luksemburg ukida bankovnu tajnu 2017.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. listopad 2014. u 16:47
Thinkstock

Luksemburg je najavio ukidanje bankovne tajne u 2017., popuštajući time pritisku Njemačke i Sjedinjenih Država u sklopu nastojanja na međunarodnoj razini da se suzbije porezna evazija.

Luksemburg je najavio ukidanje bankovne tajne u 2017., popuštajući time pritisku Njemačke i Sjedinjenih Država u sklopu nastojanja na međunarodnoj razini da se suzbije porezna evazija.

Kneževina je najavila da će usvojiti međunarodni standard za automatsku razmjenu bankovnih podatka koji trenutno razvija skupina 20 vodećih razvijenih i gospodarstava u nastajanju.

Automatska razmjena omogućuje poreznim vlastima lakše detektiranje porezne evazije odnosno nezakonitih novčanih tokova. Očekuje se da bi novi standard moglo usvojiti 50 zemalja iz cijelog svijeta.

"Odlučili smo to učiniti budući da smo obaviješteni da svi prihvaćaju jedinstveni globalni standard", objavio je ministar financija Pierre Gramegna kolegama iz članica Europske unije na jučerašnjem sastanku u Luxembourgu.

"Gotovo je s bankovnom tajnom", konstatirao je na konferenciji za novinstvo nakon sastanka povjerenik EU-a za poreznu politiku Algirdas Šemeta.

Vrijednost depozita u luksemburškim bankama veća je 10 puta od BDP-a te zemlje koja je upravo zahvaljujući institutu bankovne tajne postala jedan od najvećih financijskih centara u Europi a njezini građani najbogatiji u Europi, mjereno BDP-om po stanovniku, napominje Reuters.

Takva je pozicija postala neodrživa nakon što je Cipar, čiji je bankovni sektor vrijednošću također nadmašio samo gospodarstvo, bio prisiljen zatražiti međunarodnu financijsku pomoć zbog gubitaka na grčkim obveznicama.

Austrija će tako ostati jedina članica Europske unije čiji propisi dopuštaju građanima EU-a otvaranje bankovnog računa u drugoj zemlji EU-a bez obaveze da se o tome obavijeste porezne vlasti matične zemlje.

Na jučerašnjem sastanku u Luxembourgu austrijski je ministar financija Hans Joerg Schelling kazao da ne može pristati na ukidanje bankovne tajne do 2017. ali je signalizirao da bi mogli biti spremni to učiniti do 2018. Učinili bi to i ranije da je bilo tehnički izvedivo, kazao je Schelling.

Komentirajte prvi

New Report

Close