Luksemburg podupire britanski spor protiv EU-a zbog poreza na bankovne transakcije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. travanj 2013. u 21:13
Thinkstock

Luksemburg će poduprijeti pravni spor koji je Velika Britanija pokrenula pred Europskim sudom pravde zbog predloženog europskog poreza na bankovne transakcije, najavio je u ponedjeljak luksemburški ministar financija Luc Frieden.

 Luksemburg će poduprijeti pravni spor koji je Velika Britanija pokrenula pred Europskim sudom pravde zbog predloženog europskog poreza na bankovne transakcije, najavio je u ponedjeljak luksemburški ministar financija Luc Frieden.

"Potpuno razumijemo stajalište Velike Britanije… Sigurno ćemo poduprijeti spor koji je pokrenut pred Europskim sudom pravde", kazao je Frieden na jednoj konferenciji u Londonu.

Britanska vlada prošlog je tjedna pred tim sudom pokrenula spor protiv Europske unije zbog predloženog poreza. London je najveći financijski centar u Europi i najviše će izgubiti ako financijske kompanije odluče preseliti svoje trgovinsko poslovanje u drugi dio svijeta, gdje se financijske transakcije ne oporezuju.

Presudi li sud u korist Britanije, to će blokirati uvođenje poreza u zemljama koje nisu poduprle odgovarajuću zakonodavnu inicijativu i znatno smanjiti očekivane porezne prihode.

Kao najveći trgovinski centar u EU, Britanija će u konačnici vjerojatno ubirati najveće iznose poreznih prihoda usprkos tome što ga neće primjenjivati.

Neposredno nakon iskazane potpore Velikoj Britaniji Frieden je za Reuters kazao da Luksemburg ispituje mogućnost da službeno pridoda svoj potpis britanskoj tužbi, umjesto da mu samo iskazuje verbalnu potporu.

"Moram ispitati tu mogućnost. Sada smo u političkom procesu i potom moram razmotriti detalje", kazao je.

Bruxelles je predložio oporezivanje financijskih transakcija u veljači a prijedlog je poduprlo samo 11 od ukupno 27 zemalja EU-a, uključujući Njemačku, Francusku i Italiju.

Skupina zemalja koje su ga pristale uvesti obuhvaća još i Austriju, Belgiju, Estoniju, Grčku, Portugal, Sloveniju, Slovačku i Španjolsku.

Takozvani 'Tobinov' porez' predviđa oporezivanje trgovine dionicama i obveznicama po stopi od 0,1 posto, te trgovine izvedenicama po stopi od 0,01 posto na teritoriju spomenutih 11 zemalja. Porez će se ubirati i na transakcije izvan njihova teritorija ako je u pitanju trgovina dionicama, obveznicama ili izvedenicama izdanim u nekoj od tih 11 zemalja.

Komentirajte prvi

New Report

Close