Luksemburg najavio ublažavanje instituta bankovne tajne

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. travanj 2013. u 17:37
Thinkstock

“Možemo bez ikakve opasnosti od siječnja 2015. uvesti automatsku razmjenu podataka o bankovnim računima”, kazao je premijer Jean-Claude Juncker.

Luksemburg je u srijedu potvrdio da će od 2015. početi primjenjivati propise o automatskoj razmjeni podataka o bankovnim računima sa zemljama partnerima u Europskoj uniji.

"Možemo bez ikakve opasnosti od siječnja 2015. uvesti automatsku razmjenu podataka o bankovnim računima", kazao je premijer Jean-Claude Juncker.

Luksemburški sektor financijskih usluga spreman je za tu promjenu, ustvrdio je Juncker.

"Financijski sektor ne ovisi u cijelosti o bankovnoj tajni", izjavio je, naglašavajući da njegova zemlja ne temelji svoju egzistenciju na "prljavom novcu ili poreznoj evaziji".

"Svjetla se neće ugasiti", dodao je.

Vlada je u priopćenju objavila da zbog pojačanog pritiska za promjenama, posebno iz Sjedinjenih Država, mora preispitati politiku oporezivanja kamata po bankovnim računima 'na licu mjesta'.

Iako je takav mehanizam naplate "najefikasniji instrument koji jamči naplatu poreza i zaštitu podataka", vlada se mora prilagoditi novom vremenu pa je pristala "šire primjenjivati mehanizam automatske razmjene podataka u poreznim pitanjima", navodi se u priopćenju.

Stoga će Luxembourg, kao što je i predviđeno sadašnjim propisima Europske unije, u siječnju 2015. promijeniti režim oporezivanja "svih isplata kamata" rezidentima drugih članica Eurpske unije.

Za rezidente Luksemburga neće biti nikakvih promjena i oni će i dalje plaćati 10 posto poreza pri isplati kamata i "uživat će prednosti instituta bankovne tajne kakav je trenutno na snazi", dodaje se.

Računi američkih državljana i rezidenata bit će pokriveni odvojenim sporazumom s Washingtonom dok će režim oporezivanja isplata rezidentima trećih zemalja ostati nepromijenjen.

Europska komisija nastoji potaknuti svih 27 zemalja EU-a da ukinu institut bankovne tajne u slučaju inozemnih vlasnika depozita, čemu su se dosada protivili samo Austrija i Luksemburg.

Kneževina je sada najavila promjenu politike a isto je jučer signalizirala i Austrija.

Jučer su ujedno Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija i Španjolska u pismu Europskoj komisiji objavile da su dogovorile formiranje multilateralnog mehanizma automatske razmjene podataka o bankovnim računima "koji će pomoći u hvatanju i odvraćanju poreznih bjegunaca".

Komentirajte prvi

New Report

Close