Lukoil i Eni u niskom startu očekuju ukidanje sankcija Iranu

Autor: Tomislav Pili , 21. travanj 2015. u 22:00
Iranska vlada želi brzo povećati proizvodnju/REUTERS

Analitičari smatraju da će naftne kompanije tražiti povoljnije ugovore s Teheranom koji želi što prije privući strane kompanije.

Skorašnje ukidanje zapadnih sankcija Iranu navodi velike svjetske naftne kompanije da zauzmu startne pozicije za što brži povratak na tamošnje naftne bušotine.

Jedan od prvih koji je javno dao do znanja da se želi vratiti ako se postigne sporazum Irana i Zapada do 30. lipnja je ruski Lukoil, druga najveća ruska naftna kompanija. Kako je novinarima izjavio na energetskoj konferenciji u Houstonu predsjednik kompanije Vagit Alekperov, Lukoilov ured u Teheranu – nedavno opet otvoren – već proučava geološke podatke kako bi mogao početi s radom kada sankcije budu ukinute ili barem ublažene. "Nadamo se da će sankcije biti ukinute u kratkom roku i da ćemo biti u mogućnosti vratiti se u Iran i na polja na kojima smo radili", izjavio je prvi čovjek Lukoila.

Ta je kompanija s norveškim Statoilom započela istraživanja još 2003. na polju Anaran. Baš je to polje prioritetno za Lukoil, dodao je Alekperov. Ruska kompanija nije jedina koja bi htjela obnoviti proizvodnju u Iranu. I talijanski Eni želi se vratiti, ali samo ako vlada u Teheranu ponudi ugovor o dijeljenju proizvodnje, kazao je u intervjuu za Financial Times izvršni direktor Claudio Descalzi. Analitičari smatraju da će naftne kompanije, baš kao i Eni, tražiti povoljnije ugovore, tim više jer Iran gotovo očajnički želi obnoviti svoju naftnu i plinsku industriju.

Utjecaj sankcija

Presudna strana ulaganja

Sankcije su devastirale iransku proizvodnju nafte, pa je dnevna proizvodnja pala s 3,6 milijuna barela na 2,8 milijuna barela. Stručnjaci ocjenjuju da bi održivi rast proizvodnje na četiri milijuna barela tražio strana ulaganja. Inače, iranska vlada u utorak je upozorila Organizaciju zemalja izvoznica nafte da će po ukidanju sankcija povećati izvoz nafte s jedan na dva milijuna barela dnevno.

Komentirajte prvi

New Report

Close