Luke na rijekama u Srbiji lani prekrcale 20 posto više tereta

Autor: Poslovni dnevnik , 09. veljača 2020. u 22:00
Nautička sezona u 2019. godini premašila je očekivanja/SHUTTERSTOCK

U šest međunarodnih putničkih pristaništa ostvareno je 1542 pristajanja kruzera i 208.797 putnika, što je za 34, odnosno 32 posto više.

Zahvaljujući provođenju Akcijskog plana razvoja vodnog prometa vlade Srbije i radu Agencije na unaprjeđenju lučkog sektora, 2019. godina se može smatrati najuspješnijom do sada u teretnom prometu i kruzingu, navodi se na web stranici srpske Agencije za upravljanje lukama.

Krenuli ugljen i žitarice
Na rijekama u Srbiji prošle godine prekrcano je 14,2 milijuna tona tereta, što je povećanje za čak 20% u odnosu na 2018. godinu. To ukazuje na skok gospodarske aktivnosti u Srbiji, posebno u području kemijske industrije, energetike, rudarstva i građevine, objašnjava portal eKapija. Na 10 od ukupno 13 lučkih područja u Srbiji zabilježeno je povećanje prekrcaja tereta.

Najveći rast ostvarila je luka u Smederevu, gdje je prekrcano četiri milijuna tona tereta. Najčešće je prekrcavan šljunak, pijesak i kameni agregati, koji zajedno čine 23,93% prekrcaja. Rude su na drugom mjestu, s udjelom od 16,48%, dok su žitarice na trećem mestu sa 15,95%. Nafta i naftni derivati su na četvrtom mestu sa 14,08%. Zabilježene su i povećane količine ugljena i rasutog tereta. Najveća razlika u količini prekrcanog tereta zabilježena je kod žitarica i uljarica.

Zahvaljujući poboljšanju uvjeta na međunarodnom tržištu, prekrcano je 969.000 tona žitarica više u odnosu na prethodnu godinu. Također, prekrcano je 734.000 tona više ugljena nego 2018. godine. I nautička sezona u 2019. godini premašila je očekivanja. Na šest međunarodnih putničkih pristaništa u Srbiji ostvareno je 1542 pristajanja kruzera i 208.797 putnika. U usporedbi sa 2018. godinom, broj pristajanja kruzera veći je za 34%, a broj ukrcanih i iskrcanih putnika za 32%.

753 kruzera

zabilježena su lani u beogradskom pristaništu

Kruzeri su najčešće pristajali na međunarodnom putničkom pristaništu u Beogradu, gdje je zabilježeno gotovo 50% ukupnog broja pristajanja – 753. U glavnom gradu Srbije se prvi put ukrcalo i iskrcalo više od 100.000 putnika.

Pristanište u Novom Sadu dočekalo je 429 pristajanja kruzera i 55.132 putnika, dok je u Donjem Milanovcu sezona završena sa 249 pristajanja i 34.260 ukrcanih i iskrcanih putnika. Međunarodno putničko pristanište u Golupcu je u drugoj sezoni od puštanja u rad udvostručilo broj pristajanja na 95, uz 14.607 putnika. Kako bi se povoljan i stalan trend rasta u putničkom prometu nastavio, Agencija za ovu godinu planira otvoriti dva nova međunarodna putnička pristaništa, u Zemunu i Velikom Gradištu (Ram).

Povezivanje gradova
Na inicijativu Agencije za upravljanje lukama, nakon tri desetljeća, uspostavljena je međudržavna brodska linija između Kladova i rumunjskog grada Turn-Severina. Od sredine lipnja prevezeno je oko 6000 putnika. Nadmašene projekcije Strategije za razvoj vodnog prometa, prema kojima je prognozirano 1300 pristajanja do 2025. godine, rezultat su rada Agencije na otvaranju novih međunarodnih putničkih pristaništa i promocije putničkog vodnog prometa kroz projekt “Probudi Dunav”.

Cilj projekta je promocija nautičkog prometa i turizma gornjeg i donjeg Podunavlja, kroz povezivanje jedanaest autentičnih gradova: Smedereva, Kladova, Donjeg Milanovca, Kostolca, Golupca, Velikog Gradišta, Novog Sada, Beograd-Zemuna, Sremskih Karlovaca, Apatina i Banoštora. Agencija će, navodi se, i u sljedećem razdoblju nastojati unaprijediti lučke djelatnosti, kako bi srpske luke postale konkuretna, uspješna, važna prometa čvorišta, a međunarodna putnička pristaništa bilježila nove rekordne sezone kao nezaobilazne destinacije na turističkoj mapi Europe.

Novo pristanište

Kruzeri u Zemunu u ožujku
Pristanište u Zemunu, koji se počelo graditi u lipnju prošle godine, trebalo bi biti završeno do ožujka, rekli su za Politiku iz Agencije za upravljanje lukama. Kada sve bude završeno, u Zemunu će moći pristajati svi tipovi kruzera koji pristaju na drugim putničkim pristaništima u Srbiji. Nije predviđena opskrba brodova pogonskim gorivom. Vrijednost izgradnje pristaništa iznosi oko 968.000 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close