Luka Kopar ulaže 230 milijun eura u kontejnerski terminal

Autor: Poslovni dnevnik , 08. listopad 2018. u 22:01
Čista dobit Grupe Luka Kopar u prvih šest mjeseci ove godine porasla je za 27 posto/Goran Kovačić/PIXSELL

Vodeće luka na sjevernom Jadranu podnijela je i zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za novi vez za Ro-Ro brodove.

Luka Kopar dobila je prije nekoliko dana građevinsku dozvolu za produženje operativne obale kontejnerskog terminala na prvom molu za sto metara.

Riječ je o ključnom strateškom projektu kompanije za koji se očekuje da će biti završen do kraja 2020. Istodobno, Luka Kopar ponovno je zatražila i građevinsku dozvolu za novi vez za Ro-Ro brodove, javlja portal Siol.net.

Za dva velika broda
Natječaj za izvođača radova za produženje prvog mola, koji će Luci Kopar omogućiti istovremeno privezivanje dva velika kontejnerska broda, čime se povećava prekrcaj i dobiva više prostora za kontejnere, još nije objavljen. Početak radova zakazan je za svibanj 2019. Ulaganje u produženje operativne obale i izgradnju pozadinskih skladišta u južnoj polovici mola trebalo bi biti završeno do kraja 2020.

 

6 milijuna

eura europskih sredstava dobila je Luka Kopar za proširenje obale

Produženje prvog mola ključni je strateški projekt Luke Kopar, čija se vrijednost procjenjuje na oko 230 milijuna eura, a za njega su dobili šest milijuna eura europskih sredstava. Od toga, 3,2 milijuna već je iskorišteno. Iz vodeće luke na sjevernom Jadranu tvrde da su podnijeli i zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za novi vez za Ro-Ro brodove. Zahtjev je, prema pisanju Primorskih novica, bio povučen prije nekoliko tjedana zbog protivljenja Općine Ankaran. Luka je povukla zahtjev u ljeto nakon što je vlada već pristala na izgradnju novog veza.

Rasterećenje prometa
Vrijednost novog veza za plovila koja prevoze automobile i teretna vozila, tzv. Ro-Ro brodove, iznosi 8,83 milijuna eura bez PDV-a. Investicija za koju se očekuje da će biti završena 2021. godine u Luci Kopar posebno je važna za automobilski terminal, a istovremeno će novi vez rasteretiti promet u prvom lučkom bazenu.

U prvoj polovici ove godine Grupa Luka Kopar ostvarila je prihode od prodaje od 113,3 milijuna eura, što je za pet posto više nego u istom razdoblju prošle godine, navodi se u polugodišnjem izvješću objavljenom na burzi.  Dobit prije amortizacije (EBITDA) porasla je za 27% na 57,2 milijuna eura, a neto dobit od 34,8 milijuna eura bila je veća za 27%. 

Komentirajte prvi

New Report

Close