Luka Kopar odbija privatni kapital za prugu do Divače

Autor: Poslovni dnevnik , 26. lipanj 2016. u 22:00
Slovenska luka najavljuje veliki prosvjed protiv vladinih razvojnih planova

Za gradnju drugog kolosijeka Kopar – Divača država predviđa 1,4 mlrd. eura, a u Luci tvrde da je dovoljno 800 mil. eura.

Prije desetak dana ruski ministar prometa i komunikacija Nikolaj Nokiforov izrazio je interes Rusije za modernizaciju pruge koja luku Koper povezuje sa zaleđem. Nikiforov je rekao da je Rusija zainteresirana za gradnju drugog kolosijeka pruge Kopar – Divača (27 kilometara), projekta vrijednog gotovo 1,4 milijarde eura, koji bi povećao kapacitet i konkurentnost slovenske luke i njenu povezanost s državama srednje i istočne Europe.

Smjena nadzornika
Rusija je tako postala šesta država, nakon Madžarske, Slovačke, Češke, Austrije i Poljske, koja je pokazala zanimanje za gradnju drugog kolosijeka pruge Kopar – Divača, a u međuvremenu u Kopru je izbio pravi ustanak, kojeg predvode uprava i sindikati. Drugi kolosijek je, pišu Finance, barem deklarativno još uvijek glavni razvojni projekt vlade premijer Cerara, ali se Luka Kopar upravo zbog toga našla u sukobu sa svojim vlasnikom – vladom. Borba se razvila kada je ministar infrastrukture Peter Gašperšič najavio izgradnju drugog kolosijeka preko projektne tvrtke 2TDK, koju je osnovala vlada, a koju će naknadno dokapitalizirati privatni investitori.

 

27kilometara

dužina je drugog kolosijeka pruge od Kopra do Divače

Novo zaoštravanje došlo je poslije najave Slovenskog državnog holdinga (SDH) da će na Skupštini 1. srpnja smijeniti tri člana Nadzornog odbora i postaviti nove, od kojih očekuje "bolju kontrolu rizika u luci Kopar". Jedan od novih nadzornika trebao bi biti Jürgen Sorgenfrei, koji je navodno imao utjecaja pri izradi studije OECD-a, prema kojoj drugi kolosijek nije ekonomski opravdan. Nakon toga u Luci je prošlog tjedna održan prosvjed. I dok s jedne strane EK traži od Slovenije da se pri gradnji drugog kolisijeka koriste privatna sredstva, u Luci Kopar žele da sve ostane manje-više isto. Zabrinjava ih bi li gradnja drugog kolosijeka po vladinom scenariju dovela u pitanje koncesijski ugovor Luke Kopar s državeom koji vrijedi do 2043. godine, odnosno hoće li se pojaviti novi privatni koncesionar.  

Jeftinija gradnja
Alenka Žnidaršič Kranjc, nadzornica Luke Kopar, koja će biti smijenjena, za Delo je rekla da bi Luka Kopar, znači država, sama mogla izgraditi drugi kolosijek za 800 milijuna eura, što je 600 milijuna manje od procjene Ministarstva infrastrukture. U međuvremenu nova udruga Građanski front Ustala Primorska ustani Slovenijo najavljuje na Facebooku veliki prosvjed za utorak. 

Prosvjednici

Radnici i umirovljenici
Novu prosvjednu skupinu Građanski front Ustala Primorska ustani Slovenijo koja tvrdi da  Luke Kopar od državnog "razbijanja i otimanja" čine čine Sindikat dizaličara, Sindikat lučkih radnika Luke Kopar, Zbor radnika Luke Kopar, Obalna sindikalna organizacija i KS 90 s članicama, Kluba umirovljenih radnika Luke Kopar, Udruga antifašista, borci za vrijednosti NOB-a i veterani Kopra, Pobunjenici, radnici Vinakopera Udruga pomorskih špeditera i pomorski agenti.

Komentirajte prvi

New Report

Close