Lufthansa najveći prijevoznik u Europi

Autor: Poslovni dnevnik , 15. siječanj 2019. u 21:59
Prevezli rekordnih 142 milijuna putnika/REUTERS

Nakon 14 godina Air France-KLM predao je titulu vodećeg njemačkom konkurentu.

Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa postala je prošle godine najveći europski zračni prijevoznik, svrgnuvši s vodeće pozicije nakon 14 godina Air France-KLM, dok je globalno American Airlines i dalje vjerojatno najveći, a United Airlines je postao drugi svjetski zrakoplovni prijevoznik, probivši se ispred Delta Air Linesa.

Lufthansa je u 2018. ostvarila 284,6 milijardi prihoda putničkih kilometara (RPK), pokazatelja za tu industriju koji množi broj prevezenih putnika s udaljenošću na kojoj su putovali. To je za 0,2 posto više nego Air France-KLM. Njemačka je kompanija lani povećala putnički promet za devet posto, gotovo tri puta brže od svog konkurenta. Lufthansa je, naime, u 2018. ostvarila novi rekord, prevezavši 142 milijuna putnika na 1,2 milijuna letova.

Francusko-nizozemskoj kompaniji puše za vratom IAG, vlasnik British Airwaysa, čiji je putnički promet u 2018. porastao dvostruko brže nego u 2017. Ta kompanija je tako u 2018. ostvarila 270,7 milijardi RPK. 

Na globalnom planu najveća je vijest proboj Uniteda na drugo mjesto svjetske ljestvice. Ta je kompanija početkom prošle godine odlučila povećati tržišni udjel, temeljem trogodišnjeg plana povećanja kapaciteta za šest posto godišnje na svojim najprometnijim kontinentalnim zrakoplovnim središtima – u Chicagu, Houstonu i Denveru.

Lani je tako United ostvario 230,2 milijarde prihoda putničkih milja (RPM), Usporedbe radi, Delta je ostvarila 225,2 milijarde prihoda putničkih milja. American Airlines će svoje podatke o prometu za cijelu 2018. objaviti 24. siječnja, a očekuje se da je i dalje najveći. 

Komentirajte prvi

New Report

Close