Louis Vuitton vidi zaradu u hotelima gdje je noćenje 1200 eura

Autor: Tomislav Pili , 17. prosinac 2018. u 07:46
Foto: Reuters

Hotelski lanac Belmond ima novog vlasnika.

Jedan od globalnih lidera industrije luksuzne robe, francuski Louis Vuitton Möet Hennessy (LVMH) značajno pojačava svoj portfelj luksuznog hotelskog smještaja. Kompanija je objavila kako preuzima tvrtku Belmond koja se može pohvaliti, među ostalim, vlasništvom nad čuvenim venecijanskim Ciprianijem te jedinim hotelom unutar drevnog Machu Picchua u Peruu.

Ograničeni utjecaj

Vrijednost transakcije iznosi 3,2 milijardi dolara čime je to najveće LVMH-ovo preuzimanje od 2011. kada je kompanija za 4,3 milijardi eura preuzela Bvlgari te od prošlogodišnjeg potpunog preuzimanja Christiana Diora za 6,5 milijardi eura. Za dionicu Belmonda – nekad poznatog kao Orient-Express Hotels – LVMH je ponudio 25 dolara u gotovini što je 40 posto premije u odnosu na cijenu prošlog četvrtka. Time je kompanija vrednovana na 2,6 milijardi dolara, a ranije spomenutih 3,2 milijarde dolara uključuje i Belmondov dug.

Po objavi vijesti Belmondova dionica skočila je na burzi u New Yorku 40 posto na 24,74 dolara dok je LVMH u Parizu oslabio 0,9 posto na 253,45 eura. Kako prenosi Reuters, preuzimanje Belmonda će imati ograničeni utjecaj na zaduženost LVMH-a te će povećati ovogodišnju zaradu po dionici za 0,1 posto, prije sinergijskih učinaka. Belmond posluje u 24 države svijeta, a operater je hotela poput Splendida u Portofinu na talijanskoj rivijeri te Copacabana Palacea u Rio de Janeiru. Posjeduje i željezničke usluge kao što je Simplon-Orient Express te Belmond Royal Scotsman te brodska krstarenja Belmond Road to Mandeley te Belmond Afloat u Francuskoj. Direktor financija Jean-Jacques Guiony izjavio je analitičarima kako će LVMH ovime dosegnuti “kritičnu masu u svijetu najluksuznijih hotela samo jednom akvizicijom”.

“Prioritet je razviti i poboljšati profitabilnost tih izvanrednih brendova i komplementarnosti s brendovima LVMH-a”, kazao je Guiony. Inače, LVMH je već prisutan u hotelskom biznisu kroz lanac hotela Bvlgari te objekte u prestižnom skijalištu Courchevel u francuskim Alpama. Analitičari RBC Capital Marketsa smatraju kako cijena preuzimanja, s obzirom da iznosi 5,6 godišnjih prodajnih prihoda i 23 godišnje operativne dobiti (EBITDA) izgleda “optički visoko”. Međutim, dodaju kako Belmond posjeduje jedinstveni portfelj vrhunske nekretninske imovine koji će omogućiti LVMH-u povećanje izloženosti iskustvenom turizmu, prenosi Reuters.

 

40 posto

premije na cijenu Belmondove dionice ponudio je LVMH

Iskustveni turizam je brzorastući segment, a u LVMH-u smatraju kako ovo preuzimanje odražava njihovo vjerovanje da je “budućnost industrije luksuza u luksuznim proizvodima i luksuznim iskustvima”, kako je kazao Jean-Jacques Guiony.

Konzistentna strategija

Slično mišljenje dijele i financijski analitičari. “Dok se dijelu investitora može činiti upitnim ova akvizicija, koja se na prvi pogled nalazi izvan temeljnog poslovanja LVMH-a, vjerujemo da je konzistentna s dugoročnom strategijom fokusiranom na ponudu punog spektra luksuznih iskustava potrošačima”, stoji u analizi Berenberga. Belmond je u 12 mjeseci do 30. rujna objavio dobit prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) od 140 milijuna dolara i prihode od 572 milijuna dolara. Polovica njegovih prihoda dolazi iz Europe, a petina iz Sjeverne Amerike.

Prosječna cijena noćenja u Belmondovim europskim hotelima iznosi 1206 dolara dok u azijskim hotelima treba izdvojiti u prosjeku 448 dolara. Inače, globalno tržište luksuznog hotelskog smještaja lani je vrijedilo više od 83 milijarde dolara, a do 2025. trebalo bi rasti po godišnjoj stopi od 4,3 posto i doseći vrijednost od gotovo 116 milijardi dolara, procjenjuje konzultantska kuća Grand View Research. Ovo preuzimanje, koje će biti zaključeno u prvom polugodištu iduće godine, uslijedilo je nakon kupnje FHRI Holdingsa od strane AccorHotelsa.

Komentirajte prvi

New Report

Close