Loše vijesti iz zemlje u koju Hrvati vole otići raditi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. srpanj 2019. u 14:46
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL

Prema izvješću, pkazatelji upućuju na dulje razdoblje slabosti njemačke industrije.

Njemačka prerađivačka industrija i izvoz trpe zbog usporavanja globalnog gospodarstva, objavilo je u ponedjeljak njemačko ministarstvo financija u mjesečnom izvješću, upozoravajući da slabe knjige narudžbi pokazuju da bi se usporavanje industrije moglo oduljiti. 

No, što se tiče domaće potražnje, situacija se čini boljom, s obzirom da zaposlenost i dalje raste budući da kompanije uzimaju nove radnike, iako nešto sporijom dinamikom. U ministarstvu, međutim, očekuju i da bi takva dinamika također mogla dodatno posustati.

“Vodeći pokazatelji, kao i knjige narudžbi koje se stanjuju, ukazuju na dulji period gospodarske slabosti u sektoru industrije", kaže se u izvješću.

Izvješće odražava dojam stečen na temelju mnoštva pokazatelja objavljenih u zadnje vrijeme, a to je da je desetljetni procvat najvećega europskog gospodarstva okončan, budući da su čimbenici poput brexita i opasnost od izbijanja trgovinskih ratova pritisnuli njemačke izvoznike.

Njemačko gospodarstvo, koje je obično bilo usmjereno izvozu, sada se sve više oslanja na domaću potražnju i sektor usluga koji i dalje snažno raste kako bi se održao rast gospodarstva, na što se osvrnula i kancelarka Angela Merkel na prošlotjednoj tiskovnoj konferencija kada je kazala da će vlada pokušati stimulirati domaću potražnju.

Komentirajte prvi

New Report

Close