London ukida carine na 87% uvoza, roba iz EU ipak skuplja

Autor: Tomislav Pili , 13. ožujak 2019. u 22:00
Vlada očekuje blagi pozitivan utjecaj carinskog sustava/REUTERS

Sustav carina vrijedio bi godinu dana od izlaska iz EU, a namjera mu je i zaštita određenih dijelova britanskog gospodarstva.

Britanska vlada predstavila je privremeni plan snižavanja carina na 87 posto uvoza, ali unatoč tome tamošnje potrošače očekuje poskupljenje proizvoda iz EU poput hrane i automobila.

Prijedlog carinskog sustava predviđen je za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije bez dogovora koji su tamošnji parlamentarni zastupnici u utorak po drugi puta odbili.

Liberalizacija
Vladin prijedlog donosi potpunu liberalizaciju većine uvoza, a istovremeno štiti određene sektore britanskog gospodarstva, poput proizvođača keramike, automobila i poljoprivrednih proizvoda. Uvoz s nultom stopom carine uključivat će aluminij i čelik, strojeve, oružje i streljivo, obuću, papir i proizvode od drva. S druge strane, carine će se primjenjivati prilikom uvoza mesa, nekih mliječnih prerađevina, vozila, keramike, umjetnih gnojiva i naftnih derivata.

 

10 posto

poskupit će europski automobili i meso

Međutim, europski proizvodi, poput automobila i mesa poskupit će najmanje 10 posto. Novi carinski sustav primjenjivat će se samo godinu dana nakon napuštanja Europske unije dok vlada u Londonu ne predloži drugačiji, stalni pristup carinskoj politici. Drugi aspekt vladina prijedloga tiče se režima na irskoj granici gdje London namjerava zadržati "meki" pristup.  

Najviše što se može
Vlada je najavila kako na irskoj granici neće biti carinskih pregleda, ali će pregled radi zaštite bioraznolikosti irskog otoka postojati na mjestima u blizini granice. To uključuje osnivanje "posebnih ulaznih točaka" na teritoriji Sjeverne Irske gdje će roba poput žive stoke i životinjskih prerađevina iz država izvan Europske unije morati dobiti odobrenje za ulazak u Veliku Britaniju.

Vlada smatra da je to najviše što može jednostrano učiniti kako bi izbjegla "tvrdu" granicu na irskom otoku u slučaju izlaska bez dogovora. Dio dužnosnika britanske vlade izrazio je sumnju da će krijumčari pokušati uvesti luksuznu robu, poput automobila u Irsku te zatim kopnenim putem u Veliku Britaniju. Međutim, carina je navodno spremna za takve scenarije i pozorno će motriti odakle ustvari dolazi roba. Vlada ocjenjuje da će ovakav carinski sustav imati blagi pozitivan utjecaj na gospodarstvo. Međutim, to će najvjerojatnije poništiti dublji negativni utjecaj koji će izlazak bez dogovora imati na britanski BDP.

Komentirajte prvi

New Report

Close