London i Berlin predstavili planove protiv utaje poreza

Autor: Tomislav Pili , 11. travanj 2016. u 22:00
David Cameron predstavio je zakon kako bi sanirao štetu zbog očeve offshore tvrtke/REUTERS

U Britaniji kompanije postaju kazneno odgovorne za utaju, a Nijemci sanjaju mrežu registara offshore tvrtki.

Velika Britanija i Njemačka objavile su planove za djelotvorniju borbu protiv izbjegavanja plaćanja poreza usred neugodne situacije za premijera Davida Camerona koji mora odgovarati na pitanja zbog offshore tvrtke njegova oca. Prvi čovjek britanske vlade u ponedjeljak je predstavio zakon kojim će kompanije postati kazneno odgovorne ako se utvrdi porezna evazija.

"Ova vlada učinila je više nego i jedna druga u borbi protiv korupcije svih oblika, ali moram ići dalje", izjavio je Cameron. Zakon će stupiti na snagu tijekom ove godine. Inače, prijedlog zakona napravljen je još lani, ali je trebao stupiti na snagu do 2020. godine. Analitičari tumače kako će novi zakon dobro doći Cameronu u saniranju štete nakon što je u Panamskim dokumentima otkriveno da je njegov pokojni otac još 1982. osnovao offshore tvrtku.

 

10točaka

ima plan njemačkog ministra financija W. Schäublea

Podsjetimo, nakon prvotnog negiranja Cameron je prošloga petka priznao da je ipak imao udjele u toj tvrtki, a u nedjelju je čak objavio svoje porezne podatke kako bi odagnao sumnje un nečasne radnje. Dok se Cameron koprca u "panamskom skandalu", njemački ministar financija Wolfgang Schäuble iznio je u nedjelju detalje plana borbe protiv poreznih oaza, uključujući stvaranje međunarodne mreže registara s imenima stvarnih vlasnika kompanija.

Reuters je na uvid dobio dokument njemačke vlade s ukupno 10 točaka Schäubleova plana, uključujući poziv Panami i ostalim zemljama koje to još nisu učinile da pristupe sporazumu o razmjeni poreznih podataka. U dokumentu stoji da bi Globalni forum Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) trebao funkcionirati kao supervizor koji će brinuti o tome da zemlje razmjenjuju podatke i smišljati efikasne sankcije za nekooperativne države. Priželjkuje se i standardizacija crnih lista nekooperativnih poreznih oaza.

Komentirajte prvi

New Report

Close