Lockheed Martin obranio titulu najvećeg ‘oružara’

Autor: Poslovni dnevnik , 10. prosinac 2018. u 21:59
Foto: Getty Images

Rusija postala drugi top proizvođač oružja u svijetu.

Rusija je pretekla Veliku Britaniju u proizvodnji oružja te postala drugi proizvođač oružja u svijetu, nakon SAD-a, objavio je u ponedjeljak Stockholmski institut za međunarodna mirovna istraživanja (Sipri).

“Ruske kompanije bilježe značajan rast prodaje oružja od 2011., što je u skladu s povećanom ruskom potrošnjom za nabavu oružja radi modernizacije oružanih snaga”, konstatira glavni istraživač Siprija Siemon Wezeman. Na Siprijevoj listi 100 vodećih svjetskih kompanija za proizvodnju oružja i vojne usluge u 2017. nalazi se 10 ruskih kompanija s udjelom u prodaji od 9,5% i prihodima od 37,7 milijardi dolara.

Time je Rusija zasjela na drugo mjesto ljestvice vodećih proizvođača oružja u svijetu, istisnuvši Britaniju koja je držala to mjesto od 2002. SAD je prvom mjestu sa 42 tvrtke i povećanjem prihoda za dva posto, na 226,6 milijardi dolara. Američki je udio u prodaji oružja i usluga 100 vodećih kompanija bio nešto veći od polovine – 57 posto.

“Američke kompanije imaju izravne koristi od kontinuirane potražnje američkog ministarstva obrane za oružjem”, navode iz Siprija. Američka kompanija Lockheed Martin zadržala je u 2017. poziciju najvećeg proizvođača oružja u svijetu s prihodima od 44,9 milijardi dolara, pokazuju Siprijevi podaci. Prvi puta se na listi 10 najvećih pojavila ruska tvrtka Almaz-Antey, koja je povećala prihode za 17%, na 8,6 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close