Ljevičar diže zaradu ‘kralja mobitela’

Autor: Tomislav Pili , 19. lipanj 2018. u 13:37
Andres Manuel Lopez Obrador/REUTERS

Favorit za predsjednika Meksika najavio izmjenu zakona što ide na ruku Americi Movil.

Iako je meksički milijarder Carlos Slim izjavio kako je zabrinut mogućnošću pobjede kandidata ljevice Andresa Manuela Lopeza Obradora, nova vlada mogla bi značajno unaprijediti financijske rezultate njegove telekomunikacijske kompanije America Movil.

Meksikanci izlaze na izbore 1. srpnja, a Lopez Obrador glavni je favorit za pobjedu, sugeriraju ankete.

U svojoj vladi Lopez Obrador bi na mjestu ministra prometa i telekomunikacija volio vidjeti Javiera Jimeneza, Slimovog prijatelja iz studentskih dana. Jimenez je navodno sklon promjeni zakona o telekomunikacijama iz 2014. koji je značajno smanjio profitabilnost Slimove kompanije.

Naime, America Movil morala je otvoriti svoju mrežu i drugim operaterima, a nije mogla naplaćivati ni interkonekcijsku naknadu.

Reforma je dovela do pada cijena za korisnike, a Americi Movil do smanjenja marže s 45 posto na 35 posto. Pad profitabilnosti za kompaniju je glavni argument za smanjenje investicija u modernizaciju i širenje mreže.

Javier Jimenez tvrdi da će reformom biti omogućeno da se 5G mreža proširi na cijelo područje Meksika. Naime, Lopez Obrador zalaže se za bolju povezanost ruralnih područja gdje mu je biračka baza. Sklon je i privatnim ulaganjima u infrastrukturu što je također Slimova ranija ideja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close