Litostroj Power prisiljen otpustiti čak trećinu radnika

Autor: Poslovni dnevnik , 14. siječanj 2019. u 22:00
Kompanija se želi specijalizirati za proizvodnju turbina visoke dodane vrijednosti/FOTOLIA

Kompaniju je 2014. od Cimosa za oko 20 milijuna eura kupio češki energetski div Energo-Pro, s oko milijardu eura godišnjeg prometa.

Slovenski proizvođač turbina i opreme za hidroelektrane Litostroj Power otpustit će između 100 i 150 od ukupno više od 400 radnika, piše ljubljanski Dnevnik. 

To je posljedica smanjenja obujma narudžbi i loših uvjeta u djelatnostima u kojima tvrtka posluje. Zbog toga se Litostroj, inače svjetski poznata kompanija, želi specijalizirati za proizvodnju turbina visoke dodane vrijednosti.

Novi poslovni model
Goran Vučković, predsjednik sindikata SKEI u tvrtki, kaže da su to zasada samo glasine. "Govori se o reorganizaciji i smanjenju broja zaposlenih, ali ništa o točnom broju. Svakako da neće doći do otpuštanja odjednom", rekao je Vučković za Dnevnik. U upravi tvrtke nisu ni potvrdili ni demantirali navode Dnevnika. Rekli su da zbog promjena na tržištu trebaju obaviti odgovarajuće promjene u poslovnom modelu.

 

400 zaposlenih

trenutno ima kompanija Litostroj Power

"U posljednjih nekoliko godina tržište se trajno promijenilo, a prošle godine, unatoč vrhunskim proizvodima i uslugama u pojedinim dijelovima opskrbnog lanca, počeli smo se suočavati s težim dobivanjem poslova", rekli su u Litostroj Poweru. Kako objašnjavaju, žele pratiti trendove u industriji i praksi konkurentnih tvrtki, koje su usmjerene na specijalizaciju i proizvodnju pojedinih segmenata s visokom dodanom vrijednošću.  Ključna konkurentna prednost Litostroja Power je know-how, stoga će se ubuduće usredotočiti na razvoj, istraživanje i održavanje programa proizvodnje turbina, s naglaskom na više proizvoda s dodanom vrijednošću.

Neutemeljeni optimizam
Vijesti o problemima u Litostroj Poweru ipak su iznenađujuća, piše Dnevnik. Kompaniju je 2014. od Cimosa za oko 20 milijuna eura kupio češki energetski div Energo-Pro, s oko milijardu eura godišnjeg prometa i vlasništvom nad brojnim HE u srednjoj i istočnoj Europi, na Crnom moru i Kavkazu. Lani su novi vlasnici planirali čiste prihode od prodaje u visini od 53,68 milijuna eura i 1,32 milijuna eura čiste dobiti.

Kako se vidi iz prošle godine objavljenog godišnjeg izvještaja za 2017. godinu, nove narudžbe su dosegnule vrijednost od 100 milijuna eura. U godišnjem izvješću bio je optimističan i glavni direktor Marko Tandler, koji je napisao da poslovanje tvrtke sa stajališta novih poslova ukazuje na "održavanje rasta i stabilnu poziciju na tržištu". Ipak, pokazalo se da nije bilo razloga za optimizam. 

Značajni poslovi

Na stranim tržištima ostvaruju 94% prodaje
Litostroj Power, koji na stranim tržištima ostvaruje 94% prodaje, u posljednje dvije godine zaključio je nekoliko značajnih poslova. Godine 2017. godini proizveo je sva tri agregata za hidroelektranu Brežice, a prošle je godine u Ankari izgradio novu tvornicu za proizvodnju turbina i generatora vrijednu više od 10 milijuna eura. Uz ostalo, u srpnju je zajednička tvrtka Litostroj Power – ABB potpisala ugovor s Elektroprivredom Crne Gore o rekonstrukciji i modernizaciji hidroelektrane Piva.

Komentirajte prvi

New Report

Close