Liberalizacija izvoza ukapljenog plina

Očekuje se da će svjetska trgovina ukapljenim plinom porasti za trećinu u idućih pet godina Očekuje se da će svjetska trgovina ukapljenim plinom porasti za trećinu u idućih pet godina

Očekuje se da će svjetska trgovina ukapljenim plinom porasti za trećinu u idućih pet godina.

Rusko ministarstvo energetike skiciralo je prijedlog kojim bi se liberalizirao izvoz ukapljenog plina (LNG) i omogućilo i drugim kompanijama, pored dosadašnjeg državnog monopolista Gazproma, da prodaju plin u inozemstvu.

Izvor upoznat s tekstom dokumenta kazao je jučer za Reuters da bi prijedlog omogućio izvoz ukapljenog prirodnog plina kompanijama koje imaju dozvolu za gradnju tvornica za ukapljeni plin odnosno za proizvodnju ukapljenog plina u unaprijed propisanim pogonima. U ministarstvu nisu željeli odmah komentirati tu informaciju. Prema važećem zakonu iz 2006., samo Gazprom smije izvoziti plin iz Rusije. Očekuje se da će svjetska trgovina ukapljenim plinom porasti za trećinu u idućih pet godina, zahvaljujući snažnom povećanju proizvodnje u SAD-u i Australiji.

Stoga je Rusija pod pritiskom da završi nove projekte. Ruske kompanije Rosneft i Novatek našle su kupce za ukapljeni plin koji planiraju proizvoditi u još neizgrađenim tvornicama. Da bi osigurale novac za njihovu gradnju, vlada mora izmijeniti režim izvoza. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve