Lažni ADAC-ovi tegljači pokušavaju od žrtava izvući novac

Autor: Poslovni dnevnik , 24. lipanj 2016. u 14:55
Prijevaru je na prvi pogled teško uočiti jer lažna ADAC-ova vozila potpuno nalikuju pravim

Vozači bi trebali biti krajnje sumnjičavi, ako im pomoć u inozemstvu, osim u sjevernoj Italiji i Hrvatskoj, dođe s naizgled pravim ADAC-ovim vozilom, a ne partnerskim.

Najveći europski automobilski klub – Auto-moto savez Njemačke (ADAC) koji broji 20,000.000 članova, upozorio je sve članove na svojoj službenoj internet stranici da ih u Srbiji vrebaju lažne tegljačke službe koje se predstavljaju kao njihovi partneri. Zbog toga ADAC za sljedeće razdoblje preporuča izbegavanje Koridora 10. koji prolazi kroz Srbiju. Naime, prevaranti se predstavljaju kao suradnici ADAC-a i pokušavaju od žrtava nesreća na cesti izvući novac. Kako je navedeno u priopćenju ADAC-a, u slučaju nesreće na putu, posebno bi trebali biti oprezni turisti u Mađarskoj i Srbiji, javlja portal eKapija.

Lažno predstavljanje
Njemački autoklub ADAC samo u sjevernoj Italiji i u Hrvatskoj, isključivo u Istri, ima angažirana svoja vozila i svoje zaposlenike s obilježjem ADAC kluba. Vozila prevaranata su uglavnom žuta kao i originalna i čak imaju ispisan i ADAC-ov logo, dok se vozači predstavljaju kao "Zlatni anđeli".  Zbog toga prijevara na prvi pogled nije uočljiva, međutim, vozači bi trebali biti krajnje sumnjičavi, ako pomoć u inzemstvu, osim u sjevernoj Italiji i Hrvatskoj, dođe s naizgled pravim ADAC-ovim vozilom, a ne s ugovornim partnerom. Kada je riječ o Srbiji, jedini službeni partner ADAC-a je Auto-moto savez Srbije (AMSS). "Savjetujemo da u slučaju nesreće vozači u načelu prvo kontaktiraju broj +49 89 22 22 22 za pomoć u inozemstvu.

 

20milijuna

članova ima Auto-moto savez Njemačke (ADAC)

Nadležna postaja za hitne pozive u inozemstvu angažirat će u tom slučaju lokalnog partnera ili tegljačku službu. Vozač tegljačke službe koji je dobio nalog uvijek zna ime i članski broj osobe koja traži pomoć i na taj način može se identificirati kao osoba koja obavlja usluge za ADAC. Vozači bi posebno trebalo biti oprezni ako se neposredno nakon nesreće zaustavi tegljačko vozilo i ponudi pomoć. U tom slučaju preporuka je da se nastala šteta prvo prijavi postaji za pomoć u inozemstvu i da se čekaju daljnje obavijesti.  Ako nije moguće ostvariti telefonsku vezu s ADAC-om putem mobilnog telefona preporuka je da svoje vozilo zaključate i da se udaljite od njega nekoliko metara.

Prevaranti u svoja vozila za teglenje često ugrađuju elektronske ometače, koji prekidaju telefonsku mrežu", navedeno je u priopćenju ADAC-a. Zanimljivo je da je AMSS još prije godinu dana već upozoravao na probleme s lažnim ADAC-ovim tegljačima vozila. "Zbog zaštite, ne samo onih koji su članovi, već i svih motoriziranih građana iz Srbije i inozemstva, Auto-moto savez Srbije čini velike napore da suzbije lažno predstavljanje pojedinaca koji nude usluge pomoći na cestama. Obmanjujući građane partnerskim logotipima, pa i logotipima AMSS-a, koje nezakonito postavljaju na svoja vozila, prouzročili su brojne probleme koji su rezultirali lošom kakvoćom usluga i nezadovoljstvom velikog broja ljudi, što je nedopustivo. Usto, preporuka ADAC-a za zaobilaženje Srbije mogla bi izazvati gubitke od nekoliko stotina milijuna eura, koje država naplaćuje za trošarine za gorivo, cestarinu kroz Srbiju, i ostale troškove", navodi se u priopćenju AMSS-a.

Akcija uklanjanja varalica
AMSS je već proveo opsežnu akciju uklanjanja lažnih tegljačkih službi sa srpskih cesta, uz potporu pravosudnih organa, kako bi na pravi način zaštitio sve one koji se nađu u situaciji da im je potrebna pomoć na cesti. Stoga pozivaju nadležne organe, a prije svega MUP, JP Puteve Srbije i Poreznu uprava da se uključe u akciju kako bi suzbili prevarante na glavnim cestama  Srbije. 

Najbolji europski sustav

Utjecaj ADAC-ovih ocjena kampova
ADAC-ove ocjene smještaja u turističkim odredištima vrlo su utjecajne zbog velikog broja članova kluba. Tako je prema ADAC-u ove godine prosječna kvaliteta hrvatskih kampova gotovo neizmijenjena u odnosu na prethodnu godinu, a regije s najvećim porastom kvalitete u odnosu na 2015. su Split (+8,4%), Šibenik (+5,9%) i Kvarner (+5,4%). Kamp Straško na Pagu za 2016. dobio je oznaku BestCamping i time ušao u selekciju najboljih europskih kampova od strane ADAC-a. Hrvatsku u toj grupi već predstavljaju Zaton, Krk, Valalta, Lanterna i Park Umag. ADAC kamping vodič je vrlo značajan za njemačko govorno područje, koristi poseban sustav ocjenjivanja kampova koji je opće prihvaćen kao najznačajniji europski sustav ocjenjivanja kvalitete kampova.

Komentirajte prvi

New Report

Close