Lavrov: Sankcije mogu Rusiju učiniti gospodarski neovisnijom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. srpanj 2014. u 11:39
Foto: Sergej Lavrov

Moskva neće “histeričnim” činom uzvratiti na sankcije Sjedinjenih Država i Europske unije metodom “milo za drago”, rekao je Lavrov.

Sankcije ruskim dužnosnicima i tvrtkama promašit će svrhu i mogu jedino Rusiju učiniti gospodarski neovisnijom te Moskva na njih neće histerično odgovoriti istom mjerom, rekao je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i zauzeo se za objektivnu istragu nesreće MH17, raspoređivanje OESS-ovih promatrača i nije isključio žalbu na sudsku presudu u slučaju Jukos.

"(Sankcije) jednostavno ne mogu ostvariti (svoju svrhu) … Uvjeravam vas, prevladat ćemo sve poteškoće koje bi mogle nastati u pojedinim sektorima gospodarstva i možda ćemo postati neovisniji i pouzdaniji u vlastitu snagu", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Moskva neće "histeričnim" činom uzvratiti na sankcije Sjedinjenih Država i Europske unije metodom "milo za drago", rekao je.

"Nećemo postupati po načelu 'oko za oko'. Želimo postupati hladne glave i predsjednik (Vladimir Putin) već je rekao da naravno (te sankcije) ne možemo ignorirati. Ali pasti u histeriju i uzvratiti istom mjerom bio bi udarac koji je ispod razine velike zemlje".

Lavrov je nadalje izrazio nadu da će istraga nesreće malezijskog zrakoplova srušenog na istoku Ukrajine biti objektivna i pritom je pozvao na poštivanje nedužnosti dok se ne dokaže krivnja.

Pozivamo na "pošteno, otvoreno sudjelovanje svih koji imaju pristup informaciji o padu zrakoplova. Sve drugo smatrat ćemo sramnim pokušajima da se utječe na istragu iskrivljavanjem načela nedužnosti dok se ne dokaže krivnja", rekao je Lavrov.

No upozorio je da međunarodni stručnjaci ne mogu provesti istragu dok se na mjestu pada zrakoplova nalaze ukrajinski tenkovi. Lavrov je nadalje izrazio nadu da će promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) moći biti raspoređeni duž rusko-ukrajinske granice.

Na konferenciji za novinare Lavrov nije isključio žalbu na presudu Arbitražnog suda u Den Haagu koji je odlučio da Rusija mora s 50 milijarda dolara obeštetiti dioničare bivšeg naftnog diva Jukosa koji je ekspropriran.

"Pričekat ćemo da presuda bude javna prije komentiranja. Pravni postupci u ovom slučaju nisu završeni, a to uključuje i pravo na žalbu. Ruska strana, agencije koje predstavljaju Rusiju u ovom procesu, nedvojbeno će posegnuti za svim pravnim sredstvima u obrani svog stajališta", rekao je Lavrov.

Komentirajte prvi

New Report

Close