Lani usporen rast u zemljama Zapadnog Balkana

Autor: Poslovni dnevnik , 12. travanj 2018. u 21:59
Vrlo hladno vrijeme dovelo je do većeg uvoza energije u zemljama regije/K. Štedul Fabac/PIXSELL

Unatoč otvaranju 190 tisuća radnih mjesta, zbog oštre zime i manjeg priljeva ulaganja BDP nije rastao prema očekivanjima.

Rast u zemljama Zapadnog Balkana: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i Srbiji u 2017. godini je smanjen, unatoč otvaranju 190.000 novih radnih mjesta u prvih devet mjeseci te godine.

Prema posljednjem redovnom ekonomskom izvješću Svjetske banke za Zapadni Balkan, rast BDP-a se smanjio u regiji s 3,1 posto u 2016., na procijenjenih 2,4 posto u 2017., nakon oštre zime i manjeg priljeva investicija. Prognozira se da će se rast oporaviti na 3,2 posto u 2018. i 3,5 posto u 2019., prenosi Indikator.ba. "Trend kojeg zapažamo u regiji je pozitivan", kaže Linda Van Gelder, regionalna direktorica Svjetske banke za Zapadni Balkan.

Prema njenim riječima, sve više ljudi nalazi posao i plaće polako rastu. Međutim, rast je osjetljiv na domaće i vanjske šokove, što potvrđuje usporavanje rasta u 2017. "Jači rast, kojeg prognoziramo za sljedeće godine, ovisit će o provođenju odgovarajućih politika i donošenju propisa za smanjenje osjetljivosti na šokove i podržavanje rasta", objašnjava Linda Van Gelder. Vrlo hladna zima je dovela do većeg uvoza energije, za velike infrastrukturne projekte je trebalo više opreme iz inozemstva, a i uvezeno je više robe zbog veće potrošnje, što je sve rezultiralo revizijom na niže procjene rasta za 2017. u odnosu na prethodnu prognozu, s 2,6 posto na 2,4 posto.

Rast BDP-a između 3 i 4,4 posto u Albaniji, BiH, na Kosovu i Crnoj Gori je posljedica neostvarenja rasta u Makedoniji i rasta od samo 1,9 posto u Srbiji, najvećem gospodarstvu u regiji.  Ukupan izgled je pozitivan, jer se rast u Srbiji i Makedoniji oporavlja od sadašnjih šokova, BiH i Kosovo povećavaju investicije, dok se rast u Albaniji i Crnoj Gori smanjuje zbog završetka velikih investicijskih projekata, a u Crnoj Gori se nastavlja nužna fiskalna konsolidacija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close