Lagodan život političara: Za dva dana mirovine 14 tisuća eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. srpanj 2015. u 12:47
Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Zastupnici u državnom parlamentu BiH zakonom su sebi osigurali primanja koja su za bosaskohecegovačke uvjete ogromna.

Zastupnica u parlamentu Bosne i Hercegovine Dušanka Majkić prouzročila je ogorčenje medija i bijes javnosti u toj zemlji nakon što je objavljeno kako je koristeći privilegije nedostupne običnim građanima te siromašne države samo za dva dana uspjela podebljati svoj bankovni račun za 28 tisuća konvertibilnih maraka (14,3 tisuće eura).

Majkić je među istaknutijim članovima Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik a na izborima održanim u listpadu 2014. godine "izborila" je drugi za redom četverogodišnji mandat zastupnice u Zastupničkom domu parlamenta BiH.

Zastupnici u državnom parlamentu BiH zakonom su sebi osigurali primanja koja su za bosaskohecegovačke uvjete ogromna pa tako prosječna plaća koju dobivaju ukoliko se opredijele za profesionalni status nije manja od pet tisuća KM (dvije i pol tisuće eura).

Sarajevski tjednik "Slobodna Bosna" objavio je kako je Dušanka Majkić sa svim dodacima mjesečno u protekle četiri godine iz državnog proračuna dobijala po 7300 KM odnosno nešto više od 3700 eura.

Ona je pak prošlog mjeseca iznenada odlučila otići u mirovinu a po rješenju izdanom 25. svibnja na ime otpremnine isplaćeno joj je 28 tisuća KM.

No samo dva dana nakon što je dobila tu "umirovljeničku potporu" Majkić je odlučila prestati biti umirovljenicom te je ponovno zasnovala radni odnos u parlamentu BiH i tako nastavila primati ogromnu zastupničku plaću.

Otpremninu koju je dobila je zadržala iako je ustvrdila kako ona zapravo nije željela ići u mirovinu nego je to morala "po sili zakona".

"To je napravljeno po sili zakona. Ni na koji način nisam tražila da dođem do bilo kakve otpremnine, to je napravljeno na osnovi postojećih propisa u Parlamentarnoj skupštini BiH. Nisam znala ni kad će ni što će biti od toga", kazala je Majkić za portal Klix.

Ističe kako je otpremninu dobila po odredbama zakona koji to predviđa za sve zaposlene u tijelima vlasti na državnoj razini.

"Njih oko 23 tisuće imaju pravo na otpremninu u iznosu od šest plaća. Dakle, ja sam samo jedan od slučajeva", kazala je Majkić dodajući kako je samo uzela ono što joj i pripada na temelju ostvarenih 40 godina radnog staža.

U ponovnom zasnivanju profesionalnog radnog odnosa u parlamentu BiH nakon umirovljenja također ne vidi problem iznoseći ocjenu kako joj to pravo pripada na temelju mandata osvojenog na izborima.

"Nema niti jedne zakonske zapreke vezano za moj slučaj", kazala je Majkić optuživši medije za nepotrebni publicitet.

Stranački šef Dušanke Majkić nije ipak bio sretan kada se ova priča pojavila u medijima.

"Koristiti takva dvostruka mjerila nije prihvatljivo", kazao je Dodik obećavši kako će sve vezano za ovaj slučaj potanko proučiti. Dušanka Majkić poznata je po čestim istupima u parlamentu u kojima kritizira brojnost i rastrošnost administrativnog aparata na državnoj razini te se stalno zalaže za njegovo smanjivanje i reduciranje troškova.

Zastupnik Socijaldemokratske partije BiH Saša Magazinović je komentirajići cijeli slučaj kazao kako je za njega riječ o nemoralnom postupku iako je on utemeljen na zakonu.

"Interesantno je da su se oni koji su najglasniji kada se govori o moralu i koji drugima drže moralne lekcije u prethodnim godinama opredjeljivali za ovakav i druge slične 'moralne' poteze", kazao je Magazinović.

"Slobodna Bosna" podsjeća kako je Majkić već na temelju plaće koju je primala svakog mjeseca u džep stavljala po devet prosječnih plaća u državi ili čak 75 posječnih mirovina što je dovoljan podsjetnik na to kakve su "zaštićene zvjerke" političari u BiH.

"Majkić je u profesionalnoj politici deset posljednjih godina a za to vrijeme uštedjela je skoro deset puta više novca nego za prethodnih 30 godina rada u različitim privrednim organizacijama", ističe ovaj tjednik.

Kada je 2006. godine prvi put postala zastupnicom Majkić je u imovinskoj kartici prijavila stan vrijedan 45 tisuća eura i ušteđevinu od deset tisuća eura.

Kada se ponovo kandidirala 2014. godine uz stan i automobil prijavila je ušteđevinu veću od 95 tisuća eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close