Kurzu se opet smiješi mjesto kancelara

Autor: Tomislav Pili , 30. svibanj 2019. u 22:00
Sebastiana Kurza podržava čak 90 posto simpatizera Narodne stranke/REUTERS

Prema anketama javnog mnijenja, 70 posto birača željelo je ostanak vlade Sebastiana Kurza.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz otišao se s premijerske pozicije, ali ima velike šanse da se na nju već za tri mjeseca vrati. 

Nakon što je njegovoj vladi početkom tjedna izglasano nepovjerenje u austrijskom parlamentu, nakon razlaza sa Slobodarskom strankom, zemlju u rujnu čekaju prijevremeni izbori.

Podijeljena mišljenja
Među tamošnjim političkim analitičarima podijeljena su mišljenja koliko je izglasavanje nepovjerenja nanijelo štete mladom kancelaru. Naime, dan prije pada vlada održani su europski izbori na kojima je Kurzova Narodna stranka dodatno učvrstila svoju poziciju, dobivši dodatnih osam posto glasova čime je dohvatila 35 posto biračke podrške. "Među Austrijancima veliko je pitanje zašto su se stvari s vladom odvile na takav način.

 

35 posto

glasova dobila je Narodna stranka na europskim izborima

Prema anketama, oko 70 posto birača željelo bi da vlada ostane", ističe za Financial Times ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl. U političkoj areni Kurz se našao između "dvije vatre". Dok ga je Slobodarska stranka optuživala za izdaju nakon što se zahvalio na suradnji vicekancelaru Heinz-Christianu Stracheu nakon "Ibiza skandala", oporbeni socijaldemokrati optuživali su ga za legimitiranje krajnje desnice s kojom je sklopio koaliciju. Istaknuti socijaldemokrat Hannes Swoboda smatra da će Kurz ipak biti sljedeći kancelar. "Problem za austrijske socijaldemokrate jest što će se morati boriti protiv nekoga tko je i dalje vrlo popularan", ističe Swoboda.  

Privukao najviše mladih
Swoboda dodaje kako će Kurz iskoristiti izglasavanje o nepovjerenju kako bi istaknuo sebe kao žrtvu stranačkih politika. O njegovoj popularnosti među biračkim tijelom dovoljno govori anketa javne televzije ÖRF prema kojoj ga podržava 90 posto simpatizera Narodne stranke, ali i čak 19 posto birača simpatizera Slobodarske stranke.

Osim toga, na europskim izborima privukao je daleko najveći udjel mladih koji su prvi put glasovali – 36 posto podržalo je narodnjake, dok su socijaldemokrati dobili 26 posto glasova te populacije, a Slobodarska stranka svega 10 posto.  Analitičari dodaju i kako je Kurz očekivao da će vlada pasti. Tezu podržava činjenica da je nekoliko sati nakon izglasavanja nepovjerenja bio u Meidlingu, bečkoj četvrti gdje je odrastao, održavši govor pred 2000 simpatizera.  

Komentirajte prvi

New Report

Close